Coronaproof trakteren op school, hoe doe je dat?

Coronaproof trakteren op school, hoe doe je dat?

Hoewel de kinderen allemaal terug naar school zijn, is toch nog niet alles ‘normaal’. En we zullen nog wel een tijdje op onze tanden moeten bijten, denk ik zo. Eén van de dingen die op 1 september werd geïntroduceerd op school is ‘coronaproof trakteren’. We kregen een aantal richtlijnen mee over hoe we dat juist moeten aanpakken om te zorgen dat de traktaties zo veilig mogelijk kunnen worden uitgedeeld. Toen ik wat ging rondvragen viel het me wel op dat trakteren op school in België een beetje anders is dan in Nederland.

Het verschil tussen België en Nederland

In Nederland is het heel normaal om kleine cadeautjes uit te delen zoals boekjes of kleine speeltjes. En nu zal dat misschien in bepaalde scholen in België ook zo zijn, maar bij ons in de buurt zijn dat soort cadeautjes al een tijdje afgeschaft. Dat had vooral te maken met het feit dat sommige ouders precies voor het duurste cadeautje gingen om uit te delen. Ik kan daar dus wel begrip voor opbrengen. Het is natuurlijk geen wedstrijd voor wie het duurste en mooiste spulletje kan trakteren. Toch moet ik eerlijk zeggen dat in corona tijden en dus ook in tijden van coronaproof uitdelen in de klas, het mij echt fijner zou lijken om gewoon kleine, bruikbare cadeautjes uit te delen.
Ook het feit dat het toch wel ‘gezonder’ is om bijvoorbeeld kleine boekjes uit te delen dan koeken vol suiker, zou ik er zeker nu net daarvoor willen kiezen. Maar soit, dat is hier geen optie.

Voorbeelden van kleine cadeautjes:

Er is bijvoorbeeld een groot assortiment uitdeelboekjes voor peuters. Hoe leuk is dat om als cadeautje te krijgen? Het is ‘gezond’ en ook nog een beetje leerrijk. Voor die kleintjes vind ik dat een super tof idee om als traktatie op school te verdelen. Gera maakte op haar blog een super lange lijst met allemaal mogelijke uitdeelboekjes voor de kleintjes. Met vingerpopjes kan er ook gemakkelijk een stukje kinderchocolade of een gezondere soepstengel worden versierd. 
Helaas voldoet ook de soepstengel niet aan de corona voorwaarden om te trakteren op school bij ons.

De regels rond Coronaproof trakteren

Wel, in de school van onze kinderen, en ik hoor dit van meerdere ouders van andere scholen, is het zo dat er enkel met voorverpakte dingen mag worden getrakteerd. Voor corona bestond waren er ook wel afspraken: Geen chocolade en zo weinig mogelijk suiker en de regel van hierboven: geen speelgoedjes en dergelijke, maar iets om te eten. Zo komt het dat er in het algemeen veel zelf werd gebakken. Wafels, cake, het kon allemaal. Maar zelf bakken mag niet meer, kleine spulletjes mocht al niet en nu moet het ook nog eens voorverpakt zijn en de oude regels van ‘zo gezond mogelijk’ voldoen.
Dan worden de keuzes voor een traktatie tijdens corona in één keer wel héél erg beperkt. Omdat ik binnenkort alweer een jarige heb in huis, ging ik alvast zoeken wat de mogelijkheden zijn om de klasgenoten toch een leuke traktatie te geven, die ook aan de voorwaarden voldoet.

Lees ook: 10x gezond trakteren.

Coronaproof traktatie mogelijkheden

Dit zijn de ideetjes waar ik al op kwam. Natuurlijk kunnen alle voorverpakte koeken wel dienen,

Alternatieven om te trakteren op school in coronatijden

Ik hoorde nog een andere mogelijkheid. In plaats van elk kind te trakteren, trakteer je de klas. Sommige juffen hebben een wensenlijstje met boeken, spelletjes en materiaal voor de klas gemaakt en daar kan je dan als ouder iets van kiezen om cadeau te doen in de klas. Dat is natuurlijk ook nog een optie en daar ben ik ook wel voor te vinden.
Misschien is dit gewoon ook een super leuke mogelijkheid!

 

Q: Hoe zit het bij jullie op school en zijn er nog leuke aanvullingen? Ik hoor ze graag! 

 

Pinnen voor later:

Coronaproof trakteren

 

4 Replies to “Coronaproof trakteren op school, hoe doe je dat?”

  1. In onze school zijn deze regels ook hetzelfde. Ik had een ouder die voor de verjaardag van haar zoon. Voorverpakte cake, frambozen en slagroom mee gaf. Alles was met stickers versiert en we maakten er met de hele klas een feest van. Iedere kleuter kreeg een stuk cake, enkel framboos en een toefje slagroom. Toptraktatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.