Carrière-switch in de lucht? + 9 tips om het zelf te doen

Carrière-switch in de lucht? + 9 tips om het zelf te doen

Zo’n burn-out is een lelijk beestje! Je lichaam is op, je psyche is boos en als het één ding echt met je doet is het je laten nadenken. Ik ben een persoon die sowieso veel nadenkt! Te veel, ik maal te lang en ik zit met een hele reeks ‘wat als’ vragen in mijn hoofd. Dat ik even echt rust moest nemen was duidelijk. Ik koos om even helemaal uit het onderwijs te stappen en met loopbaanonderbreking te gaan. Ondertussen zou ik starten met de opleiding tot expert hoogbegaafdheid, want ik wist wel dat ik dat heel graag wilde voltooien. Wat er dan zou volgen, of ik nog terug zou gaan naar het onderwijs, daar was ik totaal niet mee bezig! Zou er uiteindelijk een carrière-switch komen?

De opleiding in Gent

In april ben ik gestart met die ene opleiding die ik zo graag wilde doen. Ik ging elke opleidingsdag met de trein naar Gent. Dat is vanuit mijn dorp 2 uur en 35 minuten onderweg met 2 overstappen. Maar ik deed het!
Daar leerde ik nieuwe mensen kennen en voerde ik zeer aangename gesprekken met onder andere psychologen, coaches, beleidsmedewerkers binnen het onderwijs en zorgcoördinatoren. Het was zo fijn om die verruiming mee te maken van visies van gelijkgezinden. Mijn netwerk werd zoveel meer verrijkend dan dat ik ooit had durven hopen!

De thema avonden

Omdat wij in Limburg nooit geen thema avonden hadden van het expertisecentrum, stelde ik ondertussen ook voor om een reeks van zes te helpen organiseren in Limburg. Bjorn, de coach van onze zoon vond dat een goed idee. We  hebben ondertussen een hele reeks achter de rug en het was echt een succes!
Tijdens die avonden werd er weer eens duidelijk dat goede hulp hier in Limburg soms ver te zoeken is. Er zitten bijvoorbeeld geen partners van Hoogbloeier in Limburg, het is hier een groot zwart vlak op dat gebied.

September komt eraan – nadenken over een carrière-switch

De uren en de opdrachten op school voor volgend schooljaar moeten worden verdeeld. Het werd tijd om knopen door te hakken, want mijn papieren voor het aanvragen van een verlofstelsel zaten in de brievenbus.

Met de opleiding tot expert hoogbegaafdheid en mijn pedagogische achtergrond kan ik starten als coach van zodra ik slaag op mijn examen. Voor mezelf heb ik dan beslist dat ik wil ook wil doen, maar dat ik me ook nog verder wil professionaliseren.  Een opleiding tot kindercoach vond ik online bij nha. Ze hebben veel online cursussen die je op je eigen tempo kan doen, met ondersteuning. Er zijn nog coaches die daar een opleiding hebben genoten en zij zijn tevreden. Aangezien ‘Starten voor je klaar bent, want je bent nooit echt klaar!’ ook een tip was die me werd gegeven, ga ik dat ook gewoon doen! Toch wil ik nog blijven bijleren!

Maar wat dan met mijn passie voor onderwijs?

Want één van de mensen die samen met mij de opleiding volgt, zei me ook dat ze voelde dat ik nog vol vuur over het onderwijs sprak. En ze heeft een punt. Ik zit nog vol passie voor het onderwijs en zou er doodgraag nog iets voor willen betekenen met de kennis die ik nu heb. Scholen ondersteunen met het zorgbeleid opzetten, leerlingen coachen die aan het onderpresteren zijn of een mindset probleem hebben, leerkrachten ondersteunen met pluswerking of tips, … maar dan binnen een functie op school, dat zou toch moeten kunnen?! Op die manier zou het voor ouders die het financieel wat moeilijker hebben en een HB kind hebben namelijk wel een oplossing zijn. Op die manier kan een school dat kind zelf coachen binnen de muren… Ik droom groots en heb een visie!

Een tip die ik kreeg was om ‘The ten coffees” te doen. “Ga gesprekken aan met tien mensen binnen de sector of sectoren en waar je graag aan de slag gaat en laat je inspireren door hen. Tast af en ga op zoek naar mensen die je visie delen… ”
Er zijn ondertussen afspraken gemaakt voor die kopjes koffie, al zal het geen koffie worden, want dat krijg ik niet weg! 😉

Stap voor stap

Voorlopig staat erop mijn verlofstelsel nog een jaar loopbaanonderbreking, maar moest er een optie zijn om binnen het onderwijs aan de slag te gaan als expert, dan is dat zeker wel een piste die ik wil bekijken.
Eerst ga ik nog verder met studeren aan mijn cursus expert, beginnen met mijn 10 gesprekken, mijn examen afleggen (en hopelijk slagen – ja, ik heb soms wat last van een vaste mindset 😉 ), starten als coach en starten met de opleiding als kindercoach als extra ondersteuning. Stap voor stap naar mijn grotere doel!

Mijn tips voor een carrière-switch – uit ervaring

 • Zoek uit waar je blij van wordt, waar je het verschil kan en wil maken.
 • Zoek uit waar je energie van krijgt en waar je energie van verliest. (Dat kunnen ook personen zijn, trouwens!)
 • Ga opleidingen volgen, nieuwe mensen zijn nieuwe visies – even ‘een andere wereld’ in.
 • Ga tien gesprekken voeren met mensen binnen de sector waar je graag wil werken of met mensen wie zijn job je wel zou willen doen
 • Blijf niet  hangen in ‘wat als’ – hak die knoop!
 • Droom groots – ook al weet je dat het misschien (nog) niet kan – je gaat er energie van krijgen!
 • Luister niet naar mensen die zeuren over wat een zonde het is dat die carrière-switch wil maken. Jij bent baas over jouw leven. Als jij een andere job wil, dan is dat jouw recht!
 • Geloof dat je nog iets anders kan dan wat je nu doet!
 • Kom je er echt niet uit, ga loopbaanbegeleiding volgen.

Wat grappig om nu dit artikel terug te lezen voor ik op publiceren ga klikken, trouwens! Het uitschrijven geeft me ineens zo een duidelijkheid! 😉

Take care en tot snel

Liefs Ilse

29 Replies to “Carrière-switch in de lucht? + 9 tips om het zelf te doen”

 1. Wauw Ilse wat een stappen heb jij gezet in het afgelopen jaar en ik volg je natuurlijk al wat langer en heb zeker het idee dat je je richting gevonden hebt. Ik ben zelf jaren geleden gestopt als manager in de zorg en verpleegkundige, ben toen een opleiding tot gewichtsconsulent gaan doen, maar vond na een paar jaar een eigen praktijk, hier niet mijn geluk in. Ik ben me toen echt op het bloggen gaan richten, ben een cursus gaan volgen en ben nu druk met een cursus illustreren. Nooit gedacht dat ik nog eens een hele andere kant op zou gaan, alhoewel het schrijven heeft er altijd in gezeten. Ik wens je heel veel sterkte met je examen en wat er allemaal gaat komen.

 2. Ik heb zelf ook een carrièr switch gedaan. Na 10 jaar werkzaam te zijn in het bedrijfsleven ben ik mijn eigen blog begonnen. Ik heb deze afgelopen jaren zoveel nieuwe dingen geleerd en nieuwe mensen ontmoet. Ik had het niet willen missen.

 3. Ooh! Verhelderend ook 🙂 ik ben ook bezig met een carrière-switch en volg een opleiding tot grafisch vormgever en weet al wat de volgende wordt! Terwijl helpt mijn loopbaancoach me dingen te verwezenlijken. Komt goed met ons 😉

 4. Met 3 verschillende opleidingen en 2 diploma’s ben ik een beetje kwijt wat ik wil en kan. Ik ben geen schooltype lees duren me te lang. Toch prikkelt het wel eens rond te kijken. Mooie blog het laat zien dat het beter met je gaat.

 5. Heerlijk om te lezen dat je voor je zelf hebt gekozen! Dat is zo belangrijk. Zelfs als je 30 jaar dezelfde job uitvoert, vind ik dat dat een bewuste keuze moet zijn. Een switch is voor mij niet echt van toepassing. Doordat ik telkens een nieuwe baan moest zoeken na elke terugkomst van een lange reis, heb ik diverse dingen gedaan. Dus ik ben niet specifiek één richting op gegaan. En daardoor heb ik ook geleerd dat het geen probleem is om gewoon te stoppen met werk en iets anders te zoeken én vinden. Mijn regel is, ga ik ongelukkig naar mijn werk? Dan wordt het tijd voor iets anders :)En inderdaad, de beste tip is: maak je niet druk om wat anderen vinden en zeggen. Luister naar je zelf 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Waarom ik mezelf altijd insmeer met zonnebrandcèmeMy Profile

 6. Wat goed dat je dit hebt gedaan! Ik vind het ook nog altijd lastig om te bedenken wat ik de rest van mijn leven wil doen, maar moet ook eerlijk zeggen dat hoe het nu gaat ik het helemaal prima vind…

  1. Ik heb er nooit echt bij nagedacht tot ik plat ging eigenlijk.
   Wel had ik al een paar keer gezegd: ‘Ga ik dit nu doen toen ik 67 ben?” en dat leek toch niet echt zo te zijn…

 7. Die 10 coffees moet ik zeker ook eens doen, en wie weet vraag ik jou wel want ik ben intussen ingeschreven voor de verdiepingsopleiding van Hoogbloeier. Ik wil nog niet te hard vooruitlopen, maar wie weet ligt hier ook ergens een toekomst voor mij. Aan de ene kant is er persoonlijk een enorme interesse, maar zoals jij al aangeeft is er ook nood in limburg aan experts en coaches. Maar nu is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of ik ook werkelijk die richting uitga, eerst de opleidingen afwachten.

  Heel veel succes met wat je ook precies zal doen. Ik voel dat het helemaal goedkomt!

 8. Lijkt me super lastig. Ik zou hier denk ik niet zo snel over mee kunnen praten omdat ik al sinds jong mijn droom baan heb. Verder wel goede tips!

 9. Zo herkenbaar. Ik ben ook een ontzettende nadenker. Goed dat jij zo je stappen onderneemt om toch je droom te ontdekken. Je moet maar zo denken alles wat op je pad komt maakt jou als persoon.

 10. Ik ben zelf ook noodgedwongen van job moeten veranderen. Ik heb daar eigenlijk wel heel hard om gerouwd en dat was nodig voor ik verder kon, denk ik…
  Ik vind het nu ook heel spannend, ik ga volgend academiejaar dus terug studeren en dat beangstigt me dus ook wel heel erg.

 11. Ik heb in mijn werkzame leven een paar keer een carrièreswitch gemaakt: van bezigheidstherapeute naar secretaresse. En nu ben ik vrijwilliger vormgeving bij een hortus botanicus. Ik hou de Sociale media bij, schrijf berichten voor de website, maak flyers en posters voor evenementen en heb natuurlijk mijn eigen blog Mam is de hort op.
  Marion onlangs geplaatst…Wat vind ik het allerleukste aan vakantie?My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.