Antarctica in het museum voor natuurwetenschappen

Antarctica in het museum voor natuurwetenschappen

Soms bestaat toeval toch écht niet! Net nu mijn man voor vijf weken naar de Zuidpool gaat, loopt er ook een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over Antarctica in het museum voor natuurwetenschappen in Brussel. De kinderen werden meteen enthousiast, want dan konden ze zien waar papa juist naartoe ging. Daar wilden ze dus nog heen voor dat papa zou vertrekken. We trokken dus naar Brussel voor de tentoonstelling Antarctica in het museum voor natuurwetenschappen.

Naar het museum voor natuurwetenschappen

De permanente tentoonstellingen

Het museum voor natuurwetenschappen is sowieso een top museum. De permanente tentoonstellingen zijn geweldig. Vorig jaar waren wij er speciaal naartoe gereisd voor de tijdelijke tentoonstelling van Teddy en beer. Ik had toen wel de galerij van de evolutie gemist, dat was dus een nieuwe ontdekking voor mij. Nu staat ook de Arkhane, een nieuwe soort van Allosaurus in die galerij. De voorloper van de T-rex was best indrukwekkend, maar ik vond het vooral geweldig om door de evolutie te wandelen.
De mineralen zaal, de galerij van de dino’s, de galerij van de mens… ik leer elke keer weer wat bij. De zoon zei: “Dat heb ik vorig jaar toch al allemaal gezien!”, maar verdween even later toch tussen de skeletten om filmpje te bekijken en vragen te komen stellen. 😉

De tijdelijke tentoonstellingen

Vorig jaar was er dus de geweldige interactieve tentoonstelling over beren. De kinderen konden nog vertellen over die tentoonstelling. Ze vroegen ook of ze deze keer weer een knuffel mochten meenemen! Maar dat hebben we dus niet gedaan. Nu loopt dus de tentoonstelling Antarctica. Tot 30 augustus 2020 krijg je de kans om deze expositie te gaan bekijken.

Expo Antarctica

Een tentoonstelling vol contrasten

Wat ik vooral ga onthouden van het bezoek aan deze tentoonstelling zijn de contrasten. Boven het water, op het ijs is er niet veel te zien. Een witte ongerepte vlakte met wat pinguïns… Maar als je dan onder water gaan kijken dan zie je een prachtige biodiversiteit.
De beelden die je te zien krijgt zijn echt geweldig! Prachtige filmpjes en bijzondere foto’s. Echt super mooi!
Een tweede contrast zag ik tussen mens en dier. Je leert hoe een mens zich moet voorbereiden op het ijskoude water. Een heleboel stapjes moeten worden doorlopen voor een mens helemaal klaar is om de sprong te wagen. Op het scherm naast de duiker ligt een zeehond wat te luieren om dan te beslissen dat hij maar eens gaat duiken. Hij springt er, uiteraard, zonder veel  moeite in.

De opbouw van de tentoonstelling Antarctica

De kleedkamer

Hier krijg je materialen te zien die de expeditieleden nodig hebben. Het voelt ook net alsof je in een echte kleedkamer zit.

De duik

Hier wordt de vergelijking van een menselijke duiker ten opzichte van een aantal dieren gemaakt. Op de wanden staan heel wat leuke weetjes over mensen en dieren die duiken in het ijskoude water van poolgebieden.

Onder het ijs

Dan duiken we mee onder het ijs en krijgen we prachtige filmpjes te zien. Onze zoon vroeg of papa ook ging duiken met een jaloers ondertoontje. Alles wat met de zee en zeedieren te maken heeft vind hij namelijk geweldig. Hij wil graag oceanoloog worden. Logisch dus dat hij geïntrigeerd tussen de verschillende schermen liep. Ook super handig voor ons, want hij benoemde alle soorten dieren die op de filmpjes werden getoond. (En moest nog wat gaan opzoeken toen we terug thuis waren ook! 😉 )

Antarctica onder het ijs

Terug naar het ijs

Samen met de pinguïns kom je dan terug boven water, op het ijs terecht. (We ontdekten de pinguïn van de affiche!)
De laatste ruimte, waar schermen rondom staan in een cirkel is ook heel mooi. Prachtige taferelen van pinguïns en zonnige ijsvlaktes omringen je van alle kanten. Hier hadden we gerust een uur kunnen blijven zitten.

Antarctica in het museum voor natuurwetenschappen

De quiz voor de kinderen

Een gratis quizkaartje kan worden ingevuld terwijl de kinderen de tentoonstelling Antarctica ontdekken. De aangegeven leeftijd is 7 jaar en die is volgens ons echt wel correct. Er staat namelijk veel informatie op de wanden, waar de oplossingen moeten gezocht worden. Daarbij zijn het niet de meest gemakkelijke termen om te lezen, dus 7 jaar is dus aangewezen. Onze vijfjarige deed mee met overschrijven, want ze wilde verrassing natuurlijk ook na het invullen van de quiz.
Als de oplossing gevonden is, vergeet dan  niet naar de museumshop te gaan om je quiz in te leveren. Je krijgt er een super leuke pinguïn plak tatoeage voor (niet verklappen aan de kinderen, dan is het een verrassing!)

Quiz bij tentoonstelling Antarctica

Familiefoto

Je kan een hele leuke familiefoto maken met een green screen in de hut van WWF. Doe dus best geen groen aan voor op de foto. Deze foto wordt gemaild als je jouw gegevens invult.

Informatie op youtube

Het museum voor natuurwetenschappen heeft ook een YouTube kanaal met geweldige filmpjes (in de drie landstalen te vinden). Ik koos een filmpje van een onderzoek naar micrometeorieten. Ideaal voor kinderen die gek zijn van de ruimte! 🙂

Winactie – afgelopen: 20 tickets voor een bezoek aan het museum voor natuurwetenschappen in Brussel

Wil jij ook graag met jouw gezin naar het museum voor natuurwetenschappen om alle expo’s te bezoeken? Wij mogen 20 kaartjes weggeven aan een aantal gezinnen. Een ticket heeft een waarde van € 9,5 voor een volwassene en 7 Euro voor kinderen vanaf 4 jaar.

Wat moet je doen?

  • Reageer onder dit artikel met een geldig e-mail adres en zet erin uit hoeveel leden je gezin bestaat en waarom je graag wil gaan.
  • Op 24 november maken we de winnaars bekend, deze krijgen een mailtje en hebben 48 uur om te reageren en hun adresgegevens door te geven. Anders loten we verder.
  • De actie zal ook op facebook komen te staan. Een reactie daar geeft een extra kans.
  • De actie zal ook op instagram komen staan. Een reactie daar geeft een extra kans.
  • Delen op stories en op facebook vinden we fijn, maar is geen verplichting.

Winnaars: Kimberley, Latifa, Joke, Emmy en Kim – jullie krijgen de tickets. Kunnen jullie via Ilse@kreanimo.be even laten weten waar ze naartoe mogen? 

 

Laat ons zeker weten wat jij geweldig vindt aan het museum voor natuurwetenschappen. En als je naar de expo geweest bent, horen we dat zeker ook graag!

 

Dit artikel kwam tot stand met de samenwerking van het museum van natuurwetenschappen in Brussel.

17 Replies to “Antarctica in het museum voor natuurwetenschappen”

  1. Oh, ik doe niet snel mee met wedstrijden maar deze is ons nu echt wel op het lijf geschreven.

    Bij deze doe ik dus erg graag mee voor ons gezin van 7 al zit er daar wel een peuter van 18 maanden bij. Die heeft dus zeker geen ticket nodig.

    Ik ga gewoon erg hard duimen!

  2. Dit zouden onze jongens geweldig vinden! Allebei zijn het nieuwsgierige wereldontdekkers en de wereld van Antarctica zouden ze geweldig vinden. Senne (4) en Juul (3) op ontdekking met mama en papa, weer een avontuur om toe te voegen aan ons mini-mollekes logboek.

  3. Interessante uitstap die iedereen hier wel top zou vinden.
    We zijn met vier , plus een kindje van 2,5 jaar
    Duimen maar !

  4. Het museum voor natuurwetenschappen staat al lang op ons to do lijstje. Dit zou het perfecte duwtje in de rug zijn.

  5. Wij doen graag mee, om een gezin in de buurt dat het niet zo breed heeft, de kans te geven ook eens naar het museum te gaan. Ze zijn met 5.

  6. Ik doe heel graag mee voor de zoontjes van 4 en 7. Wij hadden dit al op ons to-do listje ( na het lezen van je blog 😉) gezet om samen in de kerstvakantie te doen. Wij zijn dus met 4.

  7. Quinn is gek op dieren, dus om de dieren van Antarctica te ontdekken zou voor hem geweldig zijn en Mama vindt dat ook heel interessant. Mijn 2ling is net 3j, dus misschien gratis? Maar een ticketje voor Mama en 1tje voor Moeke zou super zijn. We gaan vaak met Moeke op stap 😊

  8. Hallo, onze zoon is verzot op pinguïns, dus dit zou voor hem een geweldige ervaring zijn! En voor ons een fijne gezinsuitstap. Wij zijn met 2 volwassene en 2 kinderen.

  9. Dit museum staat al even op ons lijstje maar we zijn er nog niet geraakt. Ik hou van (natuur)wetenschappen en vind dat het voor kindjes ook super boeiend is, wij doen graag met ons 3tjes (papa, mama en zoontje) mee om kans te maken op zo’n mooie prijs!

  10. Dit zouden we zalig vinden! Onze jongste is 4 en wilde tot voor kort zelf pinguïn worden als hij later groot is. Hij eet graag vis, net als pinguïns. Nu denkt hij ze eerder als huisdier te nemen. Hij observeerde al goed hoe hij ze moet voederen in Planckendael. We lazen al veel boekjes maar een tentoonstelling prikkelt nog veel meer. We zijn met 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.