Planetarium bezoek met kinderen in Genk

Planetarium bezoek met kinderen in Genk

Wij hebben kinderen die vragen om ‘nog eens een museum te bezoeken’ als ik voorstel om een cinema’ke te doen. Ze houden van cultuur, wetenschap en leren. Kleine sponsjes die kennis zuigen, dat zijn het. Onze zoon is dan ook nog gefascineerd door de ruimte en alles wat daarmee te maken heeft. Hoe gek is het dan dat we nog nooit naar het Planetarium geweest waren in Genk. Het ligt op een kleine drie kwartier rijden van bij ons thuis. Tijd dus voor een Planetarium bezoek op een zondag middag.

Het planetenpad

Het was een koude zondagnamiddag. De zondag vlak voor de maansverduistering en bloedmaan, dat we naar de Kattevennen cosmodrome gingen in Genk. We parkeerden nabij het Planetarium en kwamen meteen terecht op het Planetetenpad

Dat planetenpad start bij het onthaal van het planetarium. Je leert tijdens de wandeling door de mooie bosrijke omgeving, alle planeten van ons zonnestelsel beter kennen. Alle informatie kan je lezen op de borden. Het leuke is dat de afstanden tussen de borden (en dus de planeten) ook op schaal zijn. In werkelijkheid is de afstand 4 miljard keer kleiner dan de afstand in het echt. De totalen wandeling is 4,5 km.

Drie belevenissen in één ticket voor het planetarium

Met een toegangsticket tot het Planetarium heb je drie ervaringen in één kaartje zitten:

  • De oerknal Expo
  • 360° show
  • bezoek aan de sterrenwacht
  1. de oerkknal expo
    Onze kinderen kregen een zoektocht op leeftijd mee om door de expo te trekken. Voor onze zoon was het al een stuk moeilijker gemaakt dan voor de dochters. Heel ijverig gingen ze op zoek naar de oplossingen van de raadsels.Planetarium expoplanetarium expoBij het indienen van de oplossingen, krijgen de kinderen trouwens een kleine verrassing. (Eigenlijk is het vooral omdat je het potlood terug inleverd 😉 )Planetarium expo
  2. 360° showJe gaat met zijn allen naar een koepelscherm toe. Helemaal rond dus. De stoelen kantelen naar achter, zodat je een goed zicht hebt als je naar boven kijkt.
    Wij hadden een show over een Pinguïn en een ijsbeer die naar de ruimte gaan om te onderzoeken waarom het op de poolgebieden 6 maanden donker blijft. Ze bouwen samen een ruimteschip en vliegen zelfs tot Saturnus. Het was een mooi verhaal. Helaas heb ik een paar super kritische kinderen. Het kon namelijk helemaal niet dat ze naar Saturnus gevlogen waren, daar was nog nooit iemand geweest. En toen ze gewichtloos werden, bleef de koffer op de grond staan. Tja… Maar ze vonden het toch leuk. Ze hebben trouwens een heel aantal shows, geschikt voor verschillende leeftijden.
    Vooral ook omdat de sterrenhemel van de dag dat je op bezoek gaat ook wordt getoond. Je leert de sterrenbeelden zoeken en benoemen. En wij hadden geluk dat we ook de maansverduistering te zien kregen, aangezien die net die nacht erop zou komen.
    Je mag niet filmen en geen foto’s nemen tijdens de voorstelling, maar vlak ervoor nam ik nog even een fotootje van de vol verwachting liggende kinderen (en papa).planetarium 360 graden show
  3. Bezoek aan de sterrenwacht.Er staat een grote telescoop in de sterrenwacht en je krijgt uitleg over hoe je zo een telescoop gebruikt en dat hij ook gevaarlijk kan zijn. De sterrenwacht kan draaien, de opening van de koepel kan draaien en een paar kinderen mogen de knoppen bedienen.
    Opletten, het was er koud. Wij kwamen rechtstreeks van de expo en hadden onze jassen nog weghangen, dat was echt iets te koud. In de zomer kan het er ook erg warm zijn!planetarium: cosmodrome

 

Informatie en tickets kopen.

Wil je meer weten over de openingsuren, de show, de geldige kortingskaarten (zoals de lerarenkaart) en misschien je tickets boeken? Dan verwijs ik je graag door naar de website van het Planetarium zelf.

Lees ook: de aarde knutselen

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.