Urbex fotograaf: kreatieve kronkels deel 3

Urbex fotograaf: kreatieve kronkels deel 3

urbex

Hier zijn we weer met een nieuwe Kreatieve Kronkel op maandag.  Deze week is het de beurt aan Kristel die Urbex fotograaf is.  Ze doet met haar foto-camera aan Urban Exploring oftewel het fotograferen van verlaten, vervallen gebouwen… dit noemt men kortweg Urbex

Vertel eens iets over jezelf:

Mijn naam is Kristel van de Laar, ik ben 36 en woon in het mooie Belgische Limburg. 16 jaar geleden heb ik een grafische opleiding afgerond aan het Antwerpse Sint-Maria. Momenteel werkzaam als huishoudhulp, een baan met veel waardering!

Wat is jouw Kreatieve Kronkel:

Ik ben altijd zeer creatief geweest, en ben vaak aan de knutsel.. dit van het ontwerpen van visitekaartjes, tot het maken van decoratieve spulletjes voor in het huis. Ongeveer een half jaar geleden heb ik mijn oude hobby fotografie weer opgepakt en sinds dat moment elk weekend op pad met mijn camera als urbex fotograaf.

Hoe lang ben je al bezig met jouw hobby?

Ik was als kind al erg in de ban van foto’s maken! Als we op vakantie waren in het mooie Frankrijk zocht ik altijd de oude stadjes op en was ik vaak te vinden op oude begraafplaatsen. De schoonheid van het oude, het vergane, was iets wat me toen al boeide! Op school voor het eerst leren werken met een oude analoge spiegelreflex camera, en nu zo veel jaren later een eerste digitale spiegelreflex camera gekocht.

Hoe heb je deze hobby voor het eerst ontdekt?

Het ontdekken gebeurde dus al in mijn kindertijd, en ben er ook altijd mee bezig gebleven. Er zijn zo veel dingen die ik leuk vind om vast te leggen op foto, maar sinds een half jaar ben ik voornamelijk bezig met ‘Urban Exploring’ (fotograferen van verlaten en vervallen panden) oftewel urbex

Wist je meteen: “Ik wil urbex fotograaf worden?”

Ja, ik heb het altijd fascinerend gevonden, en na een eerste ‘explore’ had ik de smaak te pakken! Ik heb meteen een nieuwe camera gekocht en ben sinds een half jaar nu elk weekend op pad om zo de mooiste locaties te bezoeken!

Wat is er nu net zo leuk aan je hobby?

Het is spannend, je stippelt je route uit en gaat op verkenning, je stapt je wagen in en komt op de mooiste plaatsen! Tot nu toe ben ik in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland gaan exploren, maar zal ongetwijfeld nog verder reizen om nog zo veel moois te zien! Het geeft ook een bepaalde kick, omdat het verlaten plaatsen zijn, je er eigenlijk niet mag komen, en het vaak ontzettend gevaarlijke bouwvallen zijn met veel instortingsgevaar! Het is vaak een geweldig avontuur.. de locaties zijn moeilijk te vinden dus je begint met een hoop opzoekwerk. Je gaat googelen, je kijkt in google maps/earth en duikt virtueel de desbetreffende straten in om te kijken hoe je je bestemming het beste kan bereiken. Dit is niet altijd vanzelfsprekend, want de meeste bestemmingen zijn niet makkelijk toegankelijk. Of ze liggen midden in een bos, worden streng bewaakt door boswachters, zijn dichtgetimmerd of zelfs gemetseld, en je loopt een risico betrapt te worden op een terrein waar je eigenlijk niets te zoeken hebt. Alles bij elkaar is het een groot avontuur van A tot Z! En als je daadwerkelijk je doel bereikt hebt en met een kaartje vol foto’s weer naar huis rijdt, is je missie geslaagd!

Op welk ‘werkstuk’ ben je het meest trots en waarom?

Dat zijn er meerdere, maar heb tot nu toe wel wat favorieten! Deze staan op mijn foto pagina getiteld als ‘Chateau Noisy’, ‘Chateau H. (Return of the king)’, Chateau N. (It’s like a fairytale..)’ . Het zijn stuk voor stuk prachtige panden die al ruim 30 jaar leeg staan, die deels al erg ingestort zijn en waar prachtige decay te zien is!

urbex

13349134_10208477415466264_891441114_n

13388801_10208477427626568_1435996822_o 13390843_10208477427346561_1636440913_n 13388976_10208477427306560_1649304233_o

Zou je van je hobby je beroep kunnen/willen maken?

Ja, zeker wel! Maar het is niet echt gebruikelijk omdat de locaties bijna altijd op iemands privé terrein staan, en het niet de bedoeling is om er zomaar naartoe te wandelen zoals je ook een supermarkt binnen stapt. Het is delicaat, risicovol en daarom ook uniek!

Wat vind je moeilijk bij het beoefenen van je hobby?

De risico’s die je kan lopen, vooral op het gebied van betrapt worden en de straffen/boetes die je kan krijgen.

Kost je hobby veel geld en hoe kom je aan je materiaal?

De aanschaf van een goede camera kost geld, en in mijn geval probeer ik mezelf vaak te overtreffen om iedere keer weer wat beter te worden. Dit houdt in dat je toch telkens weer beter materiaal wilt kopen. Ook het reizen van en naar een locatie, de brandstof, een etentje hier, en een etentje daar.. maar het is het allemaal waard, en ik beleef er een hoop plezier aan!

Waarom doe je dit zo graag?

De spanning, de kick, het avontuur, en de beelden die het opleverd! Ik ben avonden lang bezig met het nabewerken van mijn foto’s en kan daar ontzettend van genieten! Ik krijg hier heel veel positieve energie van, en het voldane gevoel dat ik als kind ook had als ik een hele dag in de zandbak had gespeeld!

Hoeveel tijd steek je erin. Kan je er voldoende tijd in steken naar je gevoel?

Ik ga elk weekend, 1 a 2 dagen, plan dan ook meerdere locaties op een dag, en ook in de nabewerking zitten dus veel avonduurtjes! Momenteel heb ik daar veel tijd voor, en hoef me niet te vervelen!

Wat wil je zeker nog graag doen met betrekking tot je hobby?

Ik wil graag nog veel verder reizen en er is nog zo veel te zien! Dus het is voorlopig een hobby (lees passie) geworden waar ik nog lang niet klaar mee ben.

Waar kunnen we je werk bezichtigen?

https://www.facebook.com/kvdl.photography/

13389353_10208477434186732_746025392_o 13340905_10208477433866724_1542103141_o

Kristel deed een poos later ook een Urbex fotoshoot met onze communiecant!
Daar kan je ook meer over lezen:

Lees ook: Urbex communieshoot

35 Replies to “Urbex fotograaf: kreatieve kronkels deel 3”

    1. Dank je ☺️, het is inderdaad iedere keer weer heel erg spannend! En ik doe dit ook altijd in gezelschap.. je weet nooit wat je kan overkomen ?

    1. Ik vind het prachtig! Hoe meer verval hoe mooier ik het vind ☺️! Iedere locatie verteld een eigen verhaal. Ik beeld me ook altijd in hoe het vroeger was, en zoek vaak ook even de historie op ?

    1. Leuk ☺️! Niet iedereen kan het waarderen, maar ik zie de schoonheid er in! Een nieuw leegstaand pand is niet zo fascinerend, maar een oud pand verteld ten minste iets ?

    1. Thnx ☺️! Ik ben lid geworden van een aantal urbex groepen op Facebook, waar iedereen dezelfde hobby deelt, en het is inderdaad heel leuk om leuke reacties en comments te krijgen als je weer wat foto’s deelt in de groepen ?

  1. Ik vind het zo enorm zonde dat Chateau Noisy zo verwaarloosd is en gesloopt gaat worden (als dit niet al gebeurd is..). Ik heb het niet gedurfd om overdag het terrein op te gaan, maar het was wel enorm aantrekkelijk om het te doen en dit in het echt te bekijken. Gelukkig zijn er een hoop mooie foto’s van 🙂

    1. Het is inderdaad heel erg zonde van het prachtige chateau! Noisy, was de eerste die ik bezocht, en ben er ondertussen 2 x geweest. Ik heb er 2 x uren ongestoord kunnen rondlopen en fotograferen, maar het wordt inderdaad goed in de gaten gehouden, en niet iedereen krijgt de kans er binnen te komen. Ik hoop in de herfst nog een keer terug te kunnen gaan, en verwacht niet dat de sloop zo snel zal starten. ☺️

  2. Leuk interview en prachtige foto’s. Vrienden die gaan verlaten/half afgebroken voetbalstadiums gaan fotograferen, vind ik ook zo bijzonder.

    1. Dankjewel :), Verlaten sportstadiums kunnen ook erg gaaf zijn! Vooral als de natuur het over neemt 😉

  3. Wat een leuke hobby en super gave foto’s! Erg bijzonder om deze gebouwen op deze manier vast te leggen. Het verval ziet er zelfs gewoon mooi uit op deze manier.

    1. Bedankt ☺️, niet iedereen ziet wat ik/jij ziet.. Maar ik kan daar echt van genieten! 1 plaatje zegt zo ontzettend veel in mijn ogen ?

    1. Wat leuk om te lezen Ilse! Ik wil iedereen nog even bedanken voor de leuke reacties en likes! En natuurlijk ook Ilse zelf, voor het leuke interview.. bedankt ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.