GSM in en rond het klaslokaal.

GSM in en rond het klaslokaal.

Ik geef les aan pubers van rond de veertien jaar en iets jonger.
Bij ons op school is er nog steeds een verbod op het gebruik van GSM toestellen.  Zowel tijdens de les als tijdens de pauzes is het gebruik ervan verboden en staan er sancties op.
Momenteel woedt er (weer) een hevige discussie over het aanpassen van het schoolreglement rondom dit verbod.  Als er namelijk aanpassingen zouden moeten gebeuren, dan moet dit voor september in het nieuwe reglement staan… vandaar!

Een aantal jaren geleden ging deze foto viraal.  Ik heb hem vorige week aan mijn leerlingen laten zien met de boze reacties erbij.

gsm in de klas
http://herald-review.com/

De reacties die mensen erop hadden waren alles behalve positief en op het eerste zicht kan ik dat ook wel begrijpen.
Daar zitten ze naast één van de meest beroemde kunstwerken ooit, ‘de nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn en ze zitten allemaal op hun GSM te tokkelen.

Hoe durven ze? Waar zijn hun manieren?’
‘Mooi beeld van waar onze maatschappij naartoe gaat!’

Uiteindelijk bleek dat deze leerlingen gewoon met de app van het museum aan het werk waren rond het schilderij en dat ze dus druk bezig waren met opzoeken!

Een beeld is niet altijd wat het lijkt.
En de mensen met de foute reacties hadden duidelijk nog iets te leren over het ‘kritisch’ kijken naar beelden 😉

Mijn mening over GSM op school.

Ik zou het nuttig vinden om in mijn lessen gebruik te kunnen maken van het GSM toestel!  Ik werk bijvoorbeeld met Artsonia om een digitale galerij aan te maken voor de leerlingen.  Als ze hun telefoon zouden mogen gebruiken, konden ze dat helemaal zelf doen.  Dat zou me een hoop tijd schelen!
Bepaalde oefeningen rond fotografie en street-art zouden met de GSM in de klas zoveel vlotter gaan!  Helaas, zolang het schoolreglement het niet toelaat, kan het ook niet!
Tijdens de pauzes vind ik ‘real life conversation’ toch nog erg belangrijk, dus voor mij mag het verbod blijven…

Enkel als het een meerwaarde kan bieden tijdens de les, zou het in mijn ogen mogen. 😉
Maar ja, ik heb het niet te beslissen, dus we zullen zien wat het gaat worden!

“Wat is een feed, mevrouw?”

Eén van de leerlingen begon vorige week te vertellen dat ze op instagram een paar mensen volgde die een hele mooie ‘white feed’ hadden.
Uit de reacties van sommige mede-leerlingen bleek duidelijk dat, hoewel iedereen instagram heeft, niet iedereen wist wat een ‘feed’ was en hoe je die dan zo mooi kon krijgen.
Ik heb hen toen voorgesteld om een huistaak te geven rond instagram.
Elk van hen moest 12 foto’s maken die van kleur, stijl en/of onderwerp bij elkaar pasten.  12 omdat als je het profiel van iemand opent, je precies 12 foto’s ziet.
Ze waren door het dolle heen: “Hoera, een instagram huistaak!”
Niet vaak heb ik hen al zo enthousiast gezien over een taak!
Ze kregen iets meer dan een week de tijd om 12 foto’s te posten met als hashtag #decowico. (Mijn vak en de school)
De foto’s moesten een mooie compositie hebben en op de één of andere manier bij elkaar horen.

Hier is een galerij met enkele resultaten.  Sommige foto’s heb ik bewust weggelaten wegens te herkenbaar! 😉

Ik hoop dat het reglement zal worden aangepast naar ‘GSM gebruik in de klas mag onder toezicht!’, want in onze maatschappij is de smartphone en de tablet niet meer weg te denken en jongeren moeten gewoon leren wanneer het gepast is om ze te gebruiken.
Ook moeten we onze jongeren wat krediet geven, kijk naar de foto van Rembrandt… Er is heus nog wel interesse voor kunst en cultuur!  Breng het naar hun leefwereld en je zal zien dat het werkt, dat heb ik met deze opdracht weer mogen ondervinden.
Ik was echt aangenaam verrast door de resultaten!

 

PS: De leerlingen die mijn blog ondertussen gevonden hebben en die stiekem mee volgen (Yep, ik weet wie jullie zijn!), als jullie feed er niet opstaat heeft dat waarschijnlijk te maken met de prachtige selfies die ik niet op mijn blog tentoon kan spreiden, maar geloof me als ik zeg: ze waren ECHT ALLEMAAL super! Bedankt voor jullie inzet!

 

 

 

17 Replies to “GSM in en rond het klaslokaal.”

 1. Zo zie je maar dat niet alles is wat het lijkt. Mijn eerste gedachte was ook al die kinderen met hun mobiele telefoon in het museum, maar toen dacht ik misschien zijn ze wel bezig met foto’s o.i.d van het museum.

 2. Haha goed dat ik dit heb gelezen, want ik zag de foto van de ‘ongeïnteresseerde’ kids al voorbijkomen en begon me zorgen te maken. Een white feed is echt zo makkelijk nog niet. Ik weet er alles van #dailystruggles. Leuk om even mee te mogen kijken hoe de kinderen de opdracht hebben uitgevoerd. Ik vind ze goed gelukt! Sowieso tof dat ze met Instagram aan de slag mogen. Je kunt er tegenwoordig toch bijna niet omheen.

 3. Haha, over de nachtwacht gesproken: ik was daar ook met m’n gezin, maar we zijn niet zulke kunst fanaten. Toen we het schilderij hebben gevonden, heb ik m’n vader op de foto gezet die voor het schilderij stond en de plattegrond van het museum vasthield en aanwees waar we waren (doet ie wel vaker..). Uiteindelijk zie je vrij weinig van dat schilderij doordat die plattegrond zo groot is, hahaha

 4. Ik laat mijn lln af en toe hun smartphone gebruiken in de les, om iets op te zoeken of om met een app een opdracht uit te werken. Digitale media is niet meer weg te denken uit deze maatschappij dus mag het ook in de les vind ik. Staat trouwens in het leerplan, en vermits ik geen 24 computers in de klas heb, maken we soms (onder duidelijke afspraken) gebruik van de smartphone.

 5. Wat een leuke opdracht!! Kan me voorstellen dat men dol enthousiast aan de slag ging.

  Ik het wel goed dat jouw school bewust bezig is met een beleid over mobieltjes. Ik denk dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen school gerelateerde zaken en privé. Een vriend van ons is ook leraar en ergert zich eraan dat zijn scholieren tussendoor op hun mobieltjes bezig zijn. Dat vind ik absoluut niet kunnen! En ook tijdens de pauze niet, lijkt me verstandig. Jongeren zitten er te vaak met hun neus op en slaan al snel het voetballen of tikkertje over. En die beweging, wat ook al minder voorkomt, wil je juist zien op een schoolplein.

  Ik moet wel zeggen dat het hypocriet is om zo te reageren op die foto. Want kom op, laten we eerlijk zijn… Vrijwel elke volwassene doet hetzelfde tegenwoordig. Ik maak me er ook wel eens schuldig om. Misschien niet in een museum (want genoeg volwassenen hebben het Rijksmuseum niet eens bezocht – ik wel, want ik ben echt een museum liefhebber), maar heus wel in een bushalte, op het terras waar je eigenlijk met vrienden zit en ga zo maar door.

 6. Wat goed om dat te doen. Helemaal mee eens, onder toezicht. Het kan de les en zo de leerlingen alleen maar versterken.

 7. Ik heb een gemengd gevoel voor mobiel, maar moet toegeven dat ze zijn zeer handig. Onder toezicht en dan ook nog iets creatief en leerzame manier mee doen. Dat is een slimme manier om ze te gebruiken vind ik. 😉

 8. Wat een leuke manier om je smartphone bij de les te betrekken. Doet me meteen denken aan onze dochter van 9, die er dolgraag een wil. Wij niet, dus ben meestal nogal negatief, maar je laat me beseffen dat het echt niet allemaal zo fout is. (bovendien snap ik het wel, had hem zelf ook graag gewild als ik haar was)

  Denk dat je leerlingen het getroffen hebben met zo’n moderne juf.

 9. Aan de ene kant denk ik met jou dat er best plek is voor het gebruik van de smartphone (want alleen GSM: nee. Dat is een telefoon met niks anders erop, hooguit spelletjes die kunnen afleiden). Maar dan moet er echt serieus worden nagedacht, door mensen die er verstand van hebben, over wat wel en niet kan. En dus afspraken maken. Waar iedereen zich aan moet houden, leraar en leerling.
  Want ik denk dan dus dat iets pertinent verbieden en negeren niet leidt tot correct gebruik en gedrag. Juist door na te gaan wat niet werkt in de klas, of wat asociaal is, en wat wel werkt en leergedrag aanwakkert, laat je leerlingen beseffen wat het smartphone gebruik met je doet.
  … Voor de pubers die meelezen, ik heb nú pas een smartphone. Omdat mijn 70-jarige moeder ineens ‘op WhatsApp’ zit. Nou moet ik wel. Maar ik ben nog steeds de enige die in de bus uit het raam kijkt naar de lammetjes en koetjes ipv naar mijn schermpje. Is beter voor mijn ogen, weet je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.