Pannenlappen haken met blanket stitch

Pannenlappen haken met blanket stitch

Een tijdje geleden begon ik aan het haken van een deken voor in de woonkamer. Ik zocht een leuke steek en kwam uit bij de dekensteek. Super simpel, maar wel erg mooi van structuur. uiteraard wordt de dekensteek vaak gebruikt om ook echt dekens te haken, maar ik vond dat hij misschien ook wel ergens anders voor kon dienen en dus probeerde ik pannenlappen met blanket stitch uit. Ik vind het belangrijk dat pannenlappen wat dikkere steken hebben als ze gehaakt zijn. En deze dekensteek is mooi en heeft structuur. Dat leek me dus een ideale combinatie.

Begin je pas met haken? Lees dan vooral het artikel ‘leren haken hoe begin je eraan?’ ook even.

Op zoek naar garen

Voor in de keuken leek het me het best oom ook gewoon 100 procent katoen garen te gebruiken. Ik vond deze bolletjes in een mooi kleurtje dat goed bij mijn keuken accenten past! Ideaal dus!

Grootte

Ik heb zelf kleine handen, maar mijn man heeft eerder grote handen met lange vingers. Het was dus belangrijk om daar bij het maken van deze pannenlappen in blanket stitch wel rekening mee te houden!
Ik begon met het opzetten van 39 steken, gewoon 39 lossen in een ketting dus. Bij de dekensteek werkt elk veelvoud van 3. Als je dus bredere wil of minder brede pannenlappen, dan pas je gewoon zelf even de ketting van lossen aan. Goed om weten is dat de dekensteek niet erg uitrekt. Dat wil dus zeggen dat de lengte die je opzet ook echt aangehouden kan worden. Zo breed als je begint, zal je pannenlap ook worden!

Werkbeschrijving pannenlapje met blanket stitch:

pannenlappen met blanket stitch
Op haaknaald 3,5 – Eén bolletje van 50 g. katoen is net niet voldoende om 2 pannenlapjes te haken. Je hebt dus 2 bolletjes nodig, maar hebt dan toch nog een 40 g. over.
Je haakt heen en weer gedurende het hele project.
T1 -39 lossen
T2 -steek in de 3de lossen vanaf de naald. Haak 1 vaste en twee stokjes in die 3de losse. Sla twee lossen over en haak weer 1 vaste en 2 stokjes in die steek. Zo ga je verder tot op het einde van de rij. In de laatste losse haak je 1 vaste en dan haak je 2 lossen. Dan keer je het werk.
T3 – Haak 2 stokjes in de vaste van de vorige toer. Haak in de vaste tussen de twee clusters van de vorige toer telkens 1 vaste en twee stokjes. Doe dit ook weer tot op het einde van de rij. Sluit weer af met 1 vaste in de laatste steek en haak 2 lossen om weer te keren.
T4 – ? : Je herhaalt dit zolang tot je een vierkant hebt. Bij mij waren dit 24 rijen.
Als je op het einde bent haak je 15 lossen (het lusje om op te hangen) en zet je het lusje vast met een halve vasten in de laatste vasten van je pannenlapje. Hecht dan af.
Haak een tweede pannenlapje op exact dezelfde manier.

Pannenlappen in blanket stitch pinnen voor later:pannenlappen met blanket stitch haken

Linkparty Crea-cross

Zoals elke donderdag kan je hier jouw linkjes komen toevoegen in de creatieve linkparty. Deze week is het thema ‘in de keuken’, dus nu kunnen veel recepten of andere creatieve keukentips volop worden toegevoegd.
Bij Natascha kan je zien hoe je een kruidentuintje met lege blikken kan maken. Melanie dook de keuken in met chocolade en kruidnoten…
[inlinkz_linkup id=805128 mode=1]

14 Replies to “Pannenlappen haken met blanket stitch”

  1. Ha dit wil ik wel eens proberen 🙂 mooie steek, benieuwd of het me lukt 🙂
    ik ga enkel nog eens de naam van de steken moeten opzoeken want ik doe maar wat, denk dat ik meestal vasten doe en iets wat lijkt op stokjes maar geen idee of het ook echt stokjes zijn, haha

  2. Hoi Ilse, ik zit net het patroon te lezen, maar in jouw 3e toer staat dat je steeds 1 vaste en 2 lossen moet haken, maar dat moeten toch stokjes zijn? nu vraag ik mij af of de rest ook wel klopt?????

    1. Dag Anca,
      Daar stond inderdaad een fout! Ik heb het net aangepast. De rest is wel gewoon juist – ik heb er even mijn nota’s bijgenomen.
      Het komt waarschijnlijk doordat je op het einde van de rij telkens twee lossen moet haken voor je keert dat ik met typen de vergissing heb gemaakt.
      Bedankt!

  3. Kan nl niet zien dat het patroon is aan gepast, lees nl wat Anco vermelde het patroon met alleen vaste haken in de derde toer.
    Vraag me nu af hoe de derde toer moet haken.?

      1. Moet ik in de derde toer in de vate 2 of 3 stokjes haken, en die 2lossen moeten die na de vasten haken?
        Sorry dat ik lastig ben, m’n wordt oud en daarom werkt het internet niet altijd goed n misschien nu nog niet zichtbaar is het patroon.

      1. Goh, wat vervelend Arda.
        In mijn hoofd was het super duidelijk, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het super duidelijk is voor diegene die het leest!
        Ik ben wel heel blij dat het gelukt is!
        Mijn excuses als het je veel negatieve energie heeft gekost, dat was niet de bedoeling.

  4. Hoi, leuk patroon. Ik ben er mee bezig, maar alleen een vaste in de laatste steek lijkt mij wat weinig, dan wordt (bij mij) de zijkant te strak.

    1. Bij mij was dit perfect, maar als ik in een patroon of werkbeschrijving zelf iets tegenkom wat voor mij niet werkt, pas ik het ook aan.
      Er is geen verplichting om het te volgen zoals het er staat. Vind jij twee beter, ga dan zeker voor twee zou ik zeggen!
      Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.