Knutsels van hout voor Kerst: inspiratie!

Knutsels van hout voor Kerst: inspiratie!

Hout het is zo een fijn materiaal om mee te werken als het op knutselen aankomt. Het blijft het ‘natuurlijke’ stukje uitstralen en in een interieur brengt het warmte, ook al is het modern en strak. Ik ging voor jullie aan aan de slag met kerstpakketjes van hout uit de webshop houtenkerstal en probeerde een paar leuke dingen uit. Vandaag laat ik jullie zien wat het allemaal geworden is!

Kerstboom om kralen in te rijgen

Deze kerstboom geeft dubbel plezier! Eerst en vooral bij het schilderen en daarna is het een leuk speeltje voor de kinderen.
Ik ging aan de slag met acrylverf en een dunne penseel. Iets oudere kinderen kunnen deze kerstboom van hout zeker en vast zelf inschilderen, maar voor mijn spruitjes was het toch echt nog te fijn werk. Een dunne laag gesso had gemogen, maar het werkte ook perfect op deze manier.
Ik koos een groene kleur omdat de kinderen nog altijd felle kleuren leuker vinden, maar met zwart, zilver en goud was hij ook mooi geweest! Alleen passen de felgekleurde kraaltjes er dan iets minder bij! 😉

De kinderen vonden het rijgen heel erg leuk! Ik denk dat hij in de kerstvakantie nog vaak zijn slinger zal kwijt zijn en in een andere volgorde van kraaltjes zal terugkrijgen!

Platte kerstballen van hout

Het pakketje van vier platte houten plaatjes gaf me veel inspiratie om dingen uit te proberen. Het is natuurlijk leuk voor jullie om een aantal dezelfde ballen te maken en in je interieur te gebruiken of in de kerstboom!
Maar omdat ik jullie vooral de mogelijkheden van deze kerstbalplaatjes van hout wilde laten zien, probeerde ik een aantal dingen uit en laat ik ze zien. Hier kunnen jullie dan zelf inspiratie uithalen en kiezen welke techniek je het beste ligt, je het mooiste vindt of voor welke je gewoon al de spulletjes in huis hebt!

 • Met Washi tape

  Iedereen kent de leuke decoratietape wel met de kleurrijke motiefjes! Met de kerstperiode vind je er ook die helemaal in kerststijl zijn! Dit is zo simpel, maar het geeft zo’n mooi resultaat!

 • Met servettechniek, houten plaatjes en patchlijm

  Oké, deze eerste was naar mijn gevoel totaal mislukt. Ik denk dat ik de servet niet van elkaar had moeten trekken om een dunne laag te krijgen… Jammer. Ik had de houten plaatjes eronder geduwd en ook dat steekt me tegen. Uitproberen zit echt in mijn aard en vaak mislukt dat dus totaal, maar dat is helemaal niet erg, want daar leer ik van. (Mijn leerlingen horen dat volgens mij tot vervelens toe: ‘Dat is niet erg, want heb je er nu van geleerd?’

  Nee, niet echt tevreden van deze dus!

 • Met gesso, acryl en Posca pen

  Na het laagje gesso schilderde ik deze platte bal van hout met acrylverf. Sinds de workshop handlettering is de Posca pan één van mijn favorieten om op donkere ondergrond te schrijven en te tekenen!

   

 • Met Posca pen op hout

  Ik durf soms ook gewoon het hout zijn gangetje te laten gaan. Hout is poreus en ‘normaal’ behandel je dat dus voor je gaat schilderen of tekenen met gesso om de poreusheid weg te nemen. Maar ik heb soms zo een gevoel van ‘live a little’ en ik durf dan ook te experimenteren. Wat doet dat hout als ik het zijn eigenheid laat behouden?  Op sommige plaatsen liep de Posca pen een beetje uit, maar ‘het heeft iets’ naar mijn gevoel. 😉

Puur en simpel: oorbelletjes van hout

Ik gebruikte ze dus al bij de kerstbal die totaal mislukt is hierboven… maar ik had er nog over. En hoe simpel is het om super leuke oorbelletjes te maken op deze manier? Gewoon de haakjes erdoor en voilà:

Uiteraard kan hier ook gewerkt worden met acryl en eventueel glitter, als ik er de tijd nog voor kan vinden, ga ik dat wel doen, want mijn kerstoutfit is een beetje bling dit jaar! 🙂

Pinnen voor later?

Kerstknutselen blijft leuk!

De ideetjes voor de kerst(bal)knutsels zijn eigenlijk eindeloos. Het lijkt me bijvoorbeeld ook tof om elk kind zo een bal te geven en te laten versieren en er dan een jaartal op te zetten. Als je dat dan elk jaar doet, krijg je een super leuke persoonlijke kerstbal verzameling!
Ik wens jullie in ieder geval super veel knutselplezier!

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Materialen

De kerst knutsel pakketjes van hout kwamen van houtenkerstal

Andere materialen die ik heb gebruikt zijn onder andere Posca pennen:

En de creall vernislijm:

Deze post bevat affiliate links. Als je zou klikken en kopen via deze links, dan kost je dat niets extra. Wij krijgen dan een klein procentje.
De houten knutselpakketjes werden ons ter review opgestuurd.

5 Replies to “Knutsels van hout voor Kerst: inspiratie!”

 1. So cute! The ornaments are a great idea, but that Christmas tree is just my favorite!
  Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.