Gekke Goden van de Olympus – boekrecensie
Dacht ik even dat ik al best wat afwist van Griekse Goden! Blijkt in het boek Griekse Goden van de Olympus dat ik er helemaal naast zat! 😉
Gekke Goden van de Olympus
Het verhaal
Adonis kennen we allemaal, maar wist je dat hij nog een tweelingsbroer had? Hij heeft Kakdonis en is een beetje de pechvogel van het gezin. Alles wat Adonis meezit, zit Kakdonis tegen en alles waar Adonis goed in is, daar kan Kakdonis alleen maar van dromen.
Het boek neemt ons mee naar de eerste schooldag van Kakdonis en Adonis op hun nieuwe school, waar ook meteen wordt aangekondigd dat er een nieuwe klassenvertegenwoordiger gekozen zal worden. Adonis stelt zich meteen kandidaat, want hij is uiteraard de beste die de school zich kan voorstellen. Maar de directeur heeft het over democratie en vindt dat er toch echt een verkiezing moet komen.
Kakdonis maakt op zijn nieuwe school een aantal nieuwe vrienden waaronder Bacterius (die heeft iets met vuilnisbakken), Gassus (die de hele tijd scheten laat in alle vormen, groottes en geuren), Ieniemieniemus (die héél klein is – duh 😉 ) en Insomnia (die geweldig is in wiskunde). Samen bedenken ze een plan om ervoor te zorgen dat Kakdonis de nieuwe klassenverantwoordelijke kan worden.
Of dat gaat lukken, dat laten we in het midden!
Griekse Goden leren?
Voor kinderen die al wat bekend zijn met het Griekse godendom is het belangrijk even te kaderen dat de schrijver echt heel veel in dit boek verzonnen heeft. De echte mythes en legenden worden hier en daar wel aangehaald. Sommige personages/wezens kloppen ook met de echte verhalen, maar er zijn er ook een heleboel bij verzonnen voor de grap. Denk dus niet dat dit boek een naslagwerk is rond de Griekse Goden. Daar is het niet voor bedoeld!
Humor
Doorheen het hele boek zijn er grappige woordspelingen en grapjes te vinden. De personages lenen zich daar natuurlijk heel gemakkelijk toe! Gassus die scheten laat, daar kan je al een voorstelling bij maken natuurlijk. En Ieniemieniemus is zo klein dat hij ook kan zorgen voor super grappige situaties.
Thema’s die in het boek aan bod komen
- Doorzetten: Hoewel Kakdonis niet meteen alles mee heeft gekregen bij de geboorte zet hij wel enorm door. Hij is bijvoorbeeld ook super slecht in wiskunde en is nog nooit geslaagd. Maar als hij om kans te kunnen maken op de titel ‘klassenverantwoordelijke’ geen onvoldoendes mag halen, gaat hij er de volle 100 procent voor en uiteindelijk slaagt hij ook. Dit vond ik een zeer mooi stuk in het boek. Kakdonis krijgt hulp, moet zelf heel hard werken en doorzetten, maar het lukt hem uiteindelijk wel! Super toch!
- Samenwerken: De Gekkies (Alle kinderen op school die geen Godenkrachten hebben) kunnen door samen te werken toch heel wat bereiken!
Mijn mening
Het boek is grappig, heeft een heleboel woordspelingen die ik erg tof vond. Personages en namen zijn origineel bedacht en nodigen uit voor humoristische situaties.
Ik was blij dat Insomnia net een meisje was dat goed is in wiskunde. Slimme meisjes, daar heb ik een zwak voor.
Gekke Goden van de Olympus is ook best wel een beetje stereotype bij sommige personages, dat heb je met Griekse Goden denk ik sowieso wel een beetje.
Het boek leest vlot weg. De tekeningen zijn ondersteunend en maken deel uit van het verhaal. Het is wel geen graphic novel, maar ik kon de tekeningen zeker ook waarderen.
De mening van onze zoon (9 jaar)
Hij heeft het boek ondertussen al een keer of 6 gelezen en dat wil wat zeggen! Hardop lachen was er bij dit boek zeker bij. Hij kijkt uit naar deel 2 (er stond een 1 op de kaft en daarom ging hij ervan uit dat er een vervolg komt.)
Lees ook: Julius Zebra – gedonder met de Grieken
Gekke Goden van de Olympus specificaties
Verschijningsdatum: februari 2020
Aantal pagina’s: 224 pagina’s
Aanbevolen leeftijd: 9 jaar
Illustrator: Adam J.B. Lane
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vertaald door: Manon Sikkel
EAN: 9789024587179