Creatieve verwerking: Mijn coronamedicijn.

Creatieve verwerking: Mijn coronamedicijn.

Heel de coronacrisis heeft impact op ons allemaal. Het heeft invloed ons leven langs alle kanten. Dit heeft ook nog steeds enorme impact op onze kinderen. Als ouders en leerkrachten onderschatten we dat vast en zeker niet. Voor kinderen kan het nuttig zijn om piekergedachten in hun hoofd te krijgen door te tekenen of te schrijven. De printable ‘Mijn coronamedicijn’ kan daar mee helpen.

Kinderen en corona

1) Blijf praten

Het blijft nodig om met kinderen te blijven praten. Zorg daarbij altijd voor een gezond evenwicht tussen nieuwsfeiten en kies bewust wat wel en niet kan getoond worden. Zeker bij  hoogsensitieve kinderen is het belangrijk alle factoren rond angst en dergelijke goed in acht te nemen.

2) Laat emoties toe

Hoe je jezelf voelt is altijd oké! Ook angst of boosheid mag er zijn. Het is belangrijk om daar ook aandacht aan te besteden. Zoek naar positieve dingen om te benoemen en help omdenken naar alle dingen die nog wel kunnen en die wel leuk zijn.
Een hele mooie daarin blijf ik het ‘zoek naar de helpers’ -principe. Altijd als er een ramp, ongeval, terroristische aanslag of iets anders vreselijk gebeurt, dan kan je mensen vinden die helpen en die goed doen. Het kan helpen om kinderen daarom te wijzen: Kijk naar de mensen in de zorg, kijk naar de jeugdbewegingen die boodschappen gaan doen voor anderen,…

3) Help relativeren

Leren relativeren is iets wat kinderen ook nog onder de knie moeten krijgen. Het is belangrijk dat je niet gaat minimaliseren, maar plaats alles wel in perspectief.
Zorg er wel voor dat je ‘echt’ bent. Als je zelf angstig bent of boos, is het waarschijnlijk niet meteen het beste moment om het gesprek aan te gaan.

4) Geef de juiste informatie

Wees duidelijk en concreet als je met kinderen over het virus spreekt. Pas je taalgebruik wel aan het kind aan.

5) Zoek naar een verwerking die werkt:

Tekenen, schrijven, schilderen, een boek lezen, even wandelen,… het zijn allemaal dingen die kunnen helpen om te verwerken. Zoek naar wat werkt voor jouw kind(eren).

 

Printable: Mijn coronamedicijn

Als het heel eenvoudig zou zijn om een medicijn te maken, dan was er waarschijnlijk al lang één. Maar stel dat jij nu een toveroplossing zou kunnen maken, wat zou je dan in jouw fantasierijke coronamedicijn willen steken? Zijn het regenbogen of net stukjes glas? Is het liefde of steek je boosheid in jouw pot.
Geef je kind een bokaal om zijn eigen coronamedicijn in te ontwerpen:

mijn coronamedicijn

Download jouw gratis printable ‘Mijn coronamedicijn’ hier.

Pinnen voor later:

Coronamedicijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.