Amigurumist DenDennis in kreatieve kronkels

Amigurumist DenDennis in kreatieve kronkels

dendennis banner.jpg

Geweldig trots ben ik deze week!  Ik ben zo blij dat Amigurumist DenDennis wilde meewerken aan mijn bescheiden blogje!
Zoals velen van jullie weten, haak ik zelf ook en het leukst om te maken vind ik nog steeds amigurumi.
Amigurumi (voor de niet-hakers) zijn popjes, knuffeltjes,… die in het rond worden gehaakt.
Er zijn héél wat goede Amigurumisten, ééntje waar ik enorm naar opkijk is DenDennis en hij wilde graag het interview voor mijn blog invullen.
Hier gaan we:

Amugurimist DenDennis - Barley Bear
Barley Bear van DenDennis

Wie is DenDennis?

Ik ben een zeer gelukkig, getrouwde vader. Ik heb een dochter van bijna 17 en nu net een pas geboren zoontje, samen met mijn vrouw wonen we met zijn viertjes in het prachtige Amsterdam. Overdag run ik een eigen grafisch ontwerp bureau genaamd De Hazen (www.dehazen.nl). Samen met 3 fantastische medewerkers werken wij voor een diverse klantenkring. Van Rituals Cosmetics tot de Leprastichting. Mijn bedrijf bestaat dit jaar alweer 10 jaar. Ik ben ooit in een ver verleden begonnen aan de opleiding voor tekenleraar, deze heb ik helaas nooit afgerond en ben daarna verder gegaan met grafische opleiding.

Wat is jouw Kreatieve Kronkel:

Haha dat is wel een leuke omschrijving een ‘kreatieve kronkel’. Tja eigenlijk ben ik behoorlijk breed ‘kreatief’. Overdag ben ik non-stop bezig ben met vormgeven en ontwerpen, maar dat is bijna altijd achter een computer. Vandaar dat ik ’s avonds en in de weekenden graag met mijn handen bezig ben. Handwerken is dus een heerlijke ontspannen bezigheid voor mij. Ik haak enorm veel, maar daarnaast vind ik borduren, knutselen, origami en tekenen ook erg fijn. Aangezien ik met haken als amigurumist redelijk bekend ben geworden zit daar ook wel mijn meeste tijd in.

Hoe lang ben je al bezig met jouw hobby?

Als je als hobby creatief bezig zijn bedoeld dan al vanaf kinds af aan. Maar haken doe ik nu sinds 2012. Dat is ooit begonnen als ontspannen hobby maar kan je bijna zien als fulltime baan.

Hoe heb je deze hobby voor het eerst ontdekt?

Ooit wilde ik voor mijn bedrijf De Hazen een soort van wortel knuffel maken, die ik dan aan klanten mee kon geven. Ik kwam toen als snel bij haken. Maar helaas kon ik toen het geduld niet vinden om het af te ronden. Enkele jaren later kwam ik bij een vriendin van mij een boek uit China tegen met Amigurumi’s, en eigenlijk was ik gelijk verliefd. Dat wilde ik ook gaan maken. Vlak daarna hoorde ik dat mijn schoonzus zwanger was en kwamen we op het idee dat ik daar wel een knuffel tandje voor ging haken, aangezien ze tandarts is. En voor ik wist werd deze hobby meer dan een hobby.

Wist je meteen: “Dat wil ik ook doen/kunnen?”

Absoluut, zie hierboven. 😉

Wat is er nu net zo leuk aan je hobby?

Handwerken werkt bij mij zeer ontspannend. Na het runnen van een eigen onderneming is het heerlijk om thuis te komen en alle stress van je weg te haken of te freubelen. Daarnaast is het natuurlijk te gek dat je vanuit niks opeens iets kan creëeren als amigurumist.

Op welk ‘werkstuk’ ben je het meest trots en waarom?

Oh jeetje… deze vraag krijg ik wel vaker, maar vind ik echt te lastig om te beantwoorden. Ik ben super trots op al mijn werkjes. Maar ieder boek heeft wel een favoriet bij mij. Uiteraard ben ik trots op Kiesje / Molar aangezien daar alles mee begonnen is.

molar

Ik ben trots op mijn gehaakte versie Dendennis, die beleefd te leuke avontuurtjes. Maar ook Kletsmajoor uit Prettig gestoorde Amigurumi’s, Lama uit CombiGurumi, Pakezel en CrocoJoe uit Dendennis viert feest, Bergje en Toverketel uti Kawaii Haken en Nachtmerrie uit Dendennis zoekt zijn knuffel zijn grote favorieten.

Zou je van je hobby je beroep kunnen/willen maken?

Eigenlijk is dat al gebeurd. Alleen zou ik nooit mijn andere bedrijf hiervoor op willen zeggen. Dat risico is te groot. Ik besef mij maar al te goed dat handwerken en zeker haken een hype is, dat kan ik echt niet tot aan mijn pensioen vol blijven houden. Daarnaast verdiend het nog niet genoeg om mijn gezin er van te onderhouden. Maar qua uren is het soms meer dan een fulltime baan.

Wat vind je moeilijk bij het beoefenen van je hobby?

Wat veel mensen niet beseffen is dat er naast het haken erg veel tijd gaat zitten neven-activiteiten, die er absoluut bij horen. Het actief bij houden van social media, reageren op berichtjes, mailtjes persoonlijke berichten en zo is best een tijdrovende klus. Daar gaat op sommige dagen meer tijd in zitten dan het haken. Daarnaast is het bedenken van originele amigurumi’s ook steeds lastiger. Steeds meer mensen krijgen het idee om amigurumi’s te ontwerpen, waardoor het moeilijker wordt om onderscheidend te zijn.
En wat ook erg moeilijk is, is het illegaal verspreiden van patronen en ontwerpen, ook daar zit erg veel tijd in. Ik krijg regelmatig van oplettende mensen linkjes door waar weer een patroon van mij illegaal verspreid wordt, soms staan mijn boeken een dag na uitkomst al gekopieerd en wel op diverse sites. Dat demotiveert enorm en kan ik ook erg verdrietig van worden.

Kost je hobby veel geld en hoe kom je aan je materiaal?

Op zich is het best een prijzige hobby. Gelukkig krijg ik af en toe wat garen toegestuurd van leveranciers om uit te proberen. Maar ik ben vaak eigenwijs en wil gewoon specifiek garen en kleuren hebben. Dus ga ik liever even naar een hobbywinkel en daar de gewenste garens kopen.

Amigurumist DenDennis: Puff de draak
Puff de draak

Waarom doe je dit zo graag?

Het is erg leuk om al je fantasieën en schetsen tot leven te laten komen. Een amigurumi/knuffel kan je echt opgebouwd zien worden. Eerst een hoofdje, dan een lijfje en opeens heeft ie armpjes en benen en zie je hem zo opstaan en weglopen. Terwijl het ooit als platte schets in mijn schetsboek was.
Hoeveel tijd steek je erin. Kan je er voldoende tijd in steken naar je gevoel?
Ik probeer echt iedere avond minimaal 1 a 2 uur te haken, en dan de weekenden wat meer. Maar het gebeurt heel vaak dat, zodra een deadline voor een boek er aan komt, ik ’s avonds nog 4 tot 6 uur aan het haken ben, ’s morgens voordat ik naar kantoor ga nog even 1 uurtje haak. Dus ik heb eigenlijk nooit genoeg tijd voor mijn hobby. 😉

Wat wil je zeker nog graag doen met betrekking tot je hobby?

Poeh dat is ook een goede vraag. Ik denk eerlijk gezegd dat ik al behoorlijk veel bereikt heb met deze uit de hand gelopen hobby. In 2,5 jaar tijd 5 boeken uitgebracht (bezig met mijn 6e), beurzen geopend, op tv geweest, ambassadeur geworden voor een goed doel en reis het hele binnen- en buitenland door. Dus ik heb eigenlijk niks te klagen, en zou vooral op deze manier door willen blijven gaan. 😀

Waar kunnen we je als amigurumist vinden?

www.dendennis.nl
facebook.com/dendennisamigurumi
instagram/dendennis
twitter.com/nicedendennis
logo-dendennis

 

Oef – als ik dit allemaal lees ben ik nog meer onder de indruk dat je met mijn blogje wilde meewerken!  Ik wens je nog super veel succes en ben super benieuwd naar je nieuwe boek!
Foto’s van de amigurumi werden met toestemming gebruikt en linken door naar de webshop van DenDennis, waar je patroontje en boeken kan kopen!

cropped-verfspat-1.jpg

7 Replies to “Amigurumist DenDennis in kreatieve kronkels”

  1. Nog nooit van deze naam gehoord, maar dat heb ik keer op keer als ik over al die kreatieve kronkels lees. Heel leuk zulke haakwerkjes. Moet zeggen dat ik onder de indruk ben van hoeveel in zo’n korte tijd bereikt is met deze hobby (baan). Geweldig!

  2. Wat heb jij leuke hobby om te maken. Schattig allemaal. Ik vind heel knap gedaan om te maken.Succes met maken.
    Groetjes Jacqueline & Ferry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.