Wat is gietmedium en waarvoor gebruik je het?

Wat is gietmedium en waarvoor gebruik je het?

Een acryl techniek die erg populair is op dit moment is ‘acryl gieten’ of zoals ze het in het Engels noemen ‘acrylic pouring’. Als je gaat opzoeken wat je daar allemaal voor nodig hebt, dan ga je vast en zeker ook gietmedium tegenkomen. Wat is dat gietmedium nu precies en wat doet dat dan? En zijn er goedkopere alternatieven voor de duurdere merken?

Waarom moet je een gietmedium gebruiken?

Acrylverf is van zichzelf meestal vrij dik. Het hangt natuurlijk voor een stuk van de kwaliteit van de verf af, want die van de Action is bijvoorbeeld veel lopender dan die van het merk Amsterdam. Als je dan wil gaan gieten met Acrylverf, dan moet je die verf uiteraard gaan verdunnen. Acryl is nog steeds een watergedragen verf, want zoveel wil zeggen dat je er gewoon water aan kan toevoegen om de verf te verdunnen. Waarom heb je dan toch dat gietmedium nodig?

[bol_product_links block_id=”bol_5ac25168e4422_selected-products” products=”9200000078293178″ name=”gietmedium” sub_id=”gietmedim” link_color=”54D688″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC95C5″ deliverytime_color=”8F8F8F” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Voor het gieten moet je echt lopende verf hebben.

Als je met acrylverf gaat gieten, moet je verf echt vrij dun zijn. En dat is nu net wat voor problemen kan zorgen! Als je namelijk gaat gieten met verf die enkel is verdund met water zou het zomaar kunnen dat de verf niet meer genoeg gebonden is en dus ook niet ‘pakt’ op je canvas of op je houten ondergrond. Dat is dus net waar je het gietmedium voor nodig hebt!

Gietmedium zorgt ervoor dat je verf wordt verdund, maar dat er toch nog voldoende gebonden is om zich vast te hechten aan de ondergrond! En dat is nu net wat je nodig hebt als je met lopende acrylverf gaat werken.

Gietmedium verlengt de droogtijd.

Ik merkte ook dat bij het gebruiken van het gietmedium dat de droogtijd echt wel langer werd.
Veel langer, want acrylverf heeft als eigenschap dat hij best snel droogt. De verlengde droogtijd is héél erg fijn als je gaat gieten en bewegen met je canvas. De verf blijft namelijk goed nat tot je het gewenste resultaat hebt.
De liquitex die ik gebruikte zorgde ook voor een glans die ik erg mooi vind.

gietmedium

Wat kan je gebruiken als gietmedium?

 • Liquitex pouring medium
  Het merk liquitex heeft een breed gamma aan mediums en verf. Ze hebben ook gietmedium in hun assortiment en de meeste you-tubers die ik gezien heb gebruikten dit gietmedium. Ook ik heb dit medium aangekocht en ik moet zeggen dat ik er erg tevreden over ben. Ik heb zelf nog geen ander gietmedium gebruikt. Toch zijn er kunstenaars die een ander pouring medium zijn gaan gebruiken omdat liquitex even de bevoorrading niet aankon!
 • Floetrol
  Floetrol is een medium dat men gebruikt bij het schilderen van muren en plafonds en kan je dus vinden in de verfwinkel. Het voorkomt borstelstrepen en ophopingen worden vermeden. Ik wil zelf graag floetrol eens uitproberen en vergelijken met liquitex
 • PVA-lijm
  Knutsellijm – polyvinylacetaat zou ook moeten werken.

Ik wil zeker nog een aantal alternatieven voor mijn liquitex pouring medium uitproberen, maar ik ben best tevreden over mijn keuze! Vooral ook omdat je niet zo heel veel van het medium nodig hebt om de verf beter te laten lopen.

Wist jij al wat een gietmedium was? Als je het al hebt gebruikt, welke krijgt dan jouw voorkeur?

Lees ook Beeldaspecten werkblaadje – gratis download

Take care en tot morgen

liefs Ilse

5 Replies to “Wat is gietmedium en waarvoor gebruik je het?”

  1. Dat hangt af van wat je precies wil maken. De kleur die ik als ‘basis’ zie maak ik het meeste aan omdat ik die meer ga gebruiken.
   Maar de hoeveelheid verf maakt eigenlijk niet super veel uit. Het is net welke kleur jij leuk vindt en er graag veel in voor wil laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.