Waarom de huishoudhulp bij mensen moet vertrekken.

Waarom de huishoudhulp bij mensen moet vertrekken.

Hulp in het huishouden, wat zijn die mensen zijn belangrijk en hoeveel respect verdienen ze wel niet?! Zowel mijn moeder, zus, schoonzusje en schoonmama zijn huishoudhulp geweest of doen de job nog! Ik heb enorm veel respect voor mensen die die job doen….

De allereerste hulp

Toen mijn vriendin, nog voor de geboorte van ons zoontje, als strijkhulp begon met dienstencheques namen we voor de eerste keer hulp! Ik haat strijken! En we moesten best veel belasting betalen. Aangezien de cheques voor een deel belastingvoordeel opleveren, hebben we de stap gezet.
Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad, want ik vertrouw haar voor 200 procent en haar werk is perfect in orde

De tweede stap

Mijn man reist veel door zijn job. Daardoor ben ik vaak weken alleen met de drie kleintjes. Daarbij werk ik nog halftijds en heb ik heel wat nevenactiviteiten die best wel aandacht vragen. Ik zetel in de gemeenteraad, zit in het dagelijks bestuur van de oudervereniging, ben ambassadrice van de inktvisjes voor couveusekindjes,…
Ik kreeg mijn huishouden niet meer rond!
Heel lang heb ik getwijfeld om de stap te zetten. Een vreemde toelaten in je huis en ‘toegeven’ dat je het allemaal niet meer zelf kan, het was een grote stap voor mij.

Onze huishoudhulp

Ik was zo blij met onze hulp die vlak voor de vorige zomer begon! Ze vloog achter de zetel met de stofzuiger. Het rook lekker gepoetst als ik terug kwam van het werk!
Ik had tijd om met de kinderen te puzzelen of een blogje te schrijven. Wat was dit fijn!

Een kans geven

Toch hebben we deze week de samenwerking met die desbetreffende hulp die in huis kwam poetsen stopgezet.
Ik las overal dat je een huishoudhulp een kans moet geven. Dat communicatie belangrijk is.
Wat er juist is misgelopen ga ik niet aan de grote klok hangen. Dat is iets tussen het bureau, de hulp en mij.
Maar laat me zeggen dat ik zwaar teleurgesteld was.
Ik voelde het zelf als een falen aan. Waarom was het niet gelukt om duidelijk te maken waar mijn frustraties zaten? Had ik nog langer dan bijna anderhalf jaar mijn best moeten doen? Was ik misschien toch te veeleisend?
Ik ben een echt gevoelsmens en ik zat er echt mee in!

Geduld

Maar mijn moeder, mijn zus (die zelf huishoudhulp is, weet je nog), mijn vriendin (de strijkhulp), mijn whatsappgroepje met bloggende mama’s zeiden het allemaal: Je hebt genoeg geduld gehad. Het houdt ergens op!
Het vertrouwen was weg, de frustratie te groot! Het kon zo niet meer verder!
Ik liet mijn man alles regelen, want ik was te verdrietig en te boos (op mezelf en op de hulp), ik kon dat niet tot een einde brengen zonder te emotioneel te reageren.
Je mag gerust weten, de tranen rolden over mijn wangen… Zo een verlossend gevoel kwam er na het telefoontje! Eindelijk was het voorbij – het blijven proberen en frustratie in de plaats krijgen… Het terug zelf willen gaan poetsen en weten dat ik het nooit allemaal rond zou krijgen zonder super veel ‘kwaliteit-tijd’ met de kinderen te moeten inboeten.

Waarom zetten mensen de samenwerking met hun huishoudhulp dan stop?

Omdat ik echt graag wilde weten of er nog mensen waren die de samenwerking hadden stopgezet en waarom dan, stelde ik ergens op facebook in een groepje de vraag waarom mensen dan hun hulp niet meer in huis wilde hebben.
Ik kreeg daar verbazingwekkende antwoorden. Sommige antwoorden waren helaas voor mij wel herkenbaar. Andere gelukkig niet. Ik geef jullie een opsomming van redenen die klanten opnoemden waarom ze de samenwerking met hun hulp hadden stopgezet.

 • Te laat aankomen
 • Te vroeg weg gaan (zelfs tot 20 minuten) – en niet alles gedaan hebben.
 • 2,5 uur wegblijven voor een boodschap van een kwartiertje
 • Kwaliteit gaat zichtbaar achteruit
 • Super langzaam
 • Slordig
 • Niet komen opdagen zonder verwittiging
 • Veelvuldig telefoneren onder de werkuren
 • Boekjes lezen tijdens de werkuren
 • Kleding gepikt
 • Niet doen wat er gevraagd werd en erover liegen
 • Roken in huis (tot 12 sigaretten per 4 uur)
 • Het gezin meerbrengen
 • De intake in pyjama komen doen
 • Komen werken in mini-rok en hoge hakken
 • Glazen deur met ijzeren schuurspons gedaan – helemaal bekrast!
 • Verkeerde producten gebruikt terwijl de uitleg zeer duidelijk was gegeven bij de intake

huishoudhulp

Welke redenen geven klanten hun huishoudhulp dan

Ik ben vast overtuigd dat wederzijds respect het beste werkt! In de facebookgroep, waar bovenstaande redenen werden opgenoemd waren heel wat huishoudhulpen aanwezig en die konden zelf niet begrijpen dat hun collega’s hun job zo slecht deden.
Maar langs de andere kant kwam er van hen ook een hele rij redenen waarom zij vonden dat ze met weinig respect werden behandeld. Bij veel van hun voorbeelden trok ik ook grote ogen!
Respect, dat werkt uiteraard langs twee kanten!
De huishoudhulpen noemden onder andere deze redenen op waarom ze liever niet meer gingen of niet meer moesten komen van de klant:

 • Klanten roddelden over de hulp door de telefoon terwijl de hulp het hoorde
 • De klant gooide de vod in het gezicht van de hulp, een vuile vod dan ook nog
 • De hulp was ‘te mondig’ volgens de klant
 • Er werd iets op de verkeerde plaats teruggezet en dat kon volgens de klant niet
 • Onterecht beticht van diefstal – De huishoudhulpen gaven ook aan dat ze best bang waren als ze bij dementerende mensen moesten gaan werken.
 • De vrouw des huizes vertrouwde de man des huizes niet met de hulp in huis. (En hij was echt haar type niet 😉 )
 • De hulp droeg een hoofddoek
 • De hulp moest braaksel en uitwerpselen van de hond wekelijks opkuisen
 • De klant vond dat er nog steeds (in de herfst) te veel spinnen in huis rondliepen

De goede met de kwade

De huishoudhulpen gaven zelf ook aan dat er echt wel collega’s bij zijn die hun naam geen eer aan doen en dat het echt niet fijn is.
Sommige klanten behandelen hen echt als vuil en dat is ook ongehoord.
Gelukkig zijn de meeste ‘klantjes’, zoals zij zeggen, wel héél fijn en dankbaar.

Zo blijkt dat wederzijds respect toch wel weer héél belangrijk is. Zowel klant als huishoudhulp kwamen met antwoorden op mijn vraag met dingen opzetten die echt niet kunnen. Je slaat een hulp niet in het gezicht met een vuile vod! Maar je zou als hulp toch echt moeten proberen om je werk correct uit te voeren.

Het bureau gaat voor ons een nieuwe hulp zoeken en ik geef ook deze persoon weer een eerlijke kans. Al denk ik niet dat ik het zo lang ga laten duren als er zich weer frustratie begint op te bouwen.

Ik hoop dat het nu wel een ‘klik’ zal zijn! Jammer dat mijn zusje van het bureau waar zij kuist niet bij ons mag komen, familie, weet je wel!
Ach ja – we zien wel weer hoe het verder loopt!

Hebben jullie ook een hulp? Heb je ook al ooit een samenwerking stopgezet? Of doe je het liever gewoon zelf?

19 Replies to “Waarom de huishoudhulp bij mensen moet vertrekken.”

 1. Toen ik vroeger fulltime werkte, had ik ook een hulp in het huishouden.
  Ik zou een boek kunnen schrijven over wat ik allemaal heb meegemaakt. Heel veel dingen, die je opsomt zijn zo herkenbaar.

  Gelukkig heb ik ook twee keer heel veel geluk gehad met een hulp. Jammer voor mij.. ze vond toen een fulltime job bij een artsenpraktijk.
  De andere keer was de hulp via de mutualiteit na een operatie en hele lange revalidatie. Eens genezen, kon ik haar dus niet meer houden.

  Ik wens je heel veel succes toe met je nieuwe hulp.
  Zij onlangs geplaatst…#ZieligaardMy Profile

 2. Hulp lijkt mij enerzijds heerlijk; meer tijd voor leuke dingen! Anderzijds ben ik iemand die wel graag de controle houdt.. En, ergens vind ik het zonde van mijn geld. Dus nee, geen hulp voor mij. Hopelijk is er bij de volgende een fijnere klik voor jullie!

 3. Wij hebben een hulp die eens per twee weken komt en ik vind het heerlijk! Ben heel blij met haar en ook mensen uit de omgeving waar ze komt zijn super blij. Kan me niet meer voorstellen hoe het zonder haar was!

 4. Onze voorlaatste hulp was prima maar het bureau waar ze voor werkte niet, dus die samenwerking hebben we stopgezet.
  We hebben ooit iemand gehad die het half deed én wekelijks iets kapotmaakte. Ook via dat bureau wat niet beviel. Eigen risico was iets van 300 euro per keer dus dat werd onzinnig prijzig. Enfin…kan nog wel een boek schrijven erover maar wat jij opnoemt herken ik punt voor punt.
  Uiteindelijk hebben we een advertentie gezet in een fb groep maar toen we met een meisje afspraken kwam ze niet opdagen. Toen via via een laatste poging en die hulp was erg aardig en deed het goed, maar toch kreeg ik steeds meer ergernisjes en dingen due ik anders wilde. Toen zijn we gestopt. Ik wilde het gewoon weer zelf doen.
  Maar mensen die voor je werken moet je respecteren. Altijd. Vodden in het gezicht gooien? Schandalig.

 5. He, heb jij jouw layout veranderd? Ik heb geen hulp. Zou wel fijn zijn, dat wel. Fijn dat jullie nu een ander krijgen. Het moet immers wel klikken en goed voelen..

 6. Wel erg dat mensen braaksel van hun hond laten liggen en wachten tot de hulp komt! Vaak denken ze dan ach de hulp komt zo laat ik het mooi liggen. Goede hulpen zijn lastig. Vrienden van ons hadden ook een hulp die hun geld steelde! Ik heb liever geen vreemden in huis als ik er niet ben.
  Krystle/Batboy onlangs geplaatst…Een oufit voor €4,50My Profile

 7. Ik heb ook een hulp (al zo’n 8 jaar, dezelfde). Tuurlijk zijn er wel eens wat dingetjes, wordt niet altijd alles gedaan wat je gehoopt dat, of is het niet helemaal spik en span. Maar ik weet ook dat dat gewoon niet kan, je kan in 2,5 uur (elke week) niet het complete huis schoonmaken en daarbij soms wat extra aandacht moeten geven aan bijvoorbeeld de vloer. Maar andersom zal het ook geheid zo zijn, ik stuurde haar deze week nog een berichtje “Sorry voor de rommel, het was vanochtend een gekkenhuis”
  En ik prober nu ook de verbeterpuntjes eerder uit te spreken, maar dat is lastig, want ze komt als ik werk en via Whatsapp komt het niet altijd goed over vind ik.

 8. Hoi

  Ik ben zelf huishoudhulp en probeer het zo goed mogelijk te doen voor mijn klanten je merkt na een paar keer wel welke wensen de klant heeft want niet iedere klant verlangd hetzelfde van je ik vind het ook altijd fijn als de klant eerlijk is als ik iets niet goed doe wil ik dat ook graag weten dan kan ik daar rekening mee houden dat ik dat beter ga doen ☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.