Sportdag avonturen door de jaren heen.

Sportdag avonturen door de jaren heen.

Vorige week werd het uithoudingsvermogen van de meer dan duizend leerlingen en leerkrachten bij ons op school getest op de jaarlijkse sportdag.
Hoera, hoera, het weer viel redelijk mee.  Mijn groep is droog aangekomen op alle bestemmingen waar ze moesten zijn.
Ik ben altijd super blij als we allemaal zonder breuken of kleerscheuren aankomen ’s avonds!

Door de jaren heen zijn er heel wat sportdag avonturen geweest.  De één al grappiger dan de andere. Lees je mee?

sportdag

Niet te ver fietsen op de sportdag

Elk jaar is er bij ons op school een optie om te gaan kajakken op de Dommel.  De leerlingen fietsen dan naar een dorp dat een beetje verder ligt.  Daar geven ze hun fiets af en stappen ze in de kajak.  18 kilometer rivier verder komen ze dan aan. Het bedrijf dat de kajaks verhuurd heeft dan hun fietsen naar het eindpunt gebracht.
Enkele leerlingen hadden de keuze kajak dat jaar genomen omdat het dorp waar ze gingen vertrekken niet zo ver lag en het dus niet zo ver fietsen was.
Ze hadden er even niet bij stilgestaan dat ze van het eindpunt nog terug naar school moesten fietsen.  Die afstand was het verst fietsen van alle opties die er konden gekozen worden! Oeps!

Niet vergeten waar je fietssleutel is

Een bende jeugd met de fiets die een rugzak bij hebben in plaats van een schooltas! Dat levert gegarandeerd elk jaar één (of meerdere) leerlingen op die het sleuteltje van hun fiets kwijt doen.
Meestal komt het wel weer boven water na een helse zoektocht in tas en jas.
Maar dat ene jaar kwam het sleuteltje er niet meer uit!  De leerling ging met de volgwagen mee naar huis en de ouders konden terug met een aanhangwagen om de fiets op te halen…

De leraar als struisvogel

Elk jaar is er ook de optie skiën te kiezen.  De ene leerkracht kan er wel wat van, de andere leerkracht kan er niks van en blijft ver van de latten.
Dan zijn er ook die leerkrachten die het niet zo goed kunnen, maar het toch proberen!  Dikke pluim voor hun moed, want met een bende pubers meedoen als je zelf niet zo super bent op de latten, dat moet je maar doen!
En die ene collega had een beetje pech.  Er ging iets fout en hij bleef met zijn latten in de sneeuw hangen om zo met zijn hoofd in een bergje sneeuw terecht te komen. Een struisvogel was er niets tegen.  Zijn collega’s kwamen niet meer bij van het lachen!

Mevrouw, mijn boot ligt op de bodem

Terug bij het kajakken zijn er twee mannelijke leerkrachten in de rivier kunnen duiken omdat er een kajak op de bodem lag!  Hoe de leerlingen het geflikt hadden weet ik niet, maar ze hebben met twee mannen serieus moeten sleuren om dat ding terug boven te krijgen!

De schoenveters om te trekken

Elk jaar zijn er ook een paar leerlingen die de kajak serieus onderschatten en hun bootjes niet vooruit krijgen.  Eén jaar heeft een collega (nu op pensioen) zijn schoenveters gebruikt om zijn kajak aan die van een paar overmoedige dames te binden en zo de rest van de rivier af te varen!  Hij heeft de dames letterlijk over de meet getrokken met zijn veters!

Het te kleine fietsje

Er was ook een jaar dat er een leerling met een klein fietsje naar de sportdag kwam! Doodmoe was hij na de halve fietstocht, want zo’n klein fietsje is leuk, maar niet voor lange afstanden!

En ikzelf?

Er is een jaar geweest dat ik al nat was tot op mijn ondergoed alvorens ik in de Kajak stapte!  Wat heb ik het toen koud gehad.
Zwanger was ik meestal volgwagen.  Ik weet nog dat ik in de auto de voorbij rijdende leerlingen en collega’s in de ergste stortbui zag voorbij komen en zo blij was dat ik er zelf niet door moest!
Dit jaar voelde ik duidelijk dat mijn conditie veel beter was.  Maar dertig kilometer fietsen als je dat nooit doet?  Mijn achterwerk zei dat het genoeg was geweest!

Op naar de volgende sportdag, volgend jaar in april!

Volgen kan op FacebookTwitterInstagram –Pinterest –Youtube

Hebben jullie herinneringen aan jullie sportdagen van vroeger?

9 Replies to “Sportdag avonturen door de jaren heen.”

  1. Er zijn ook opties die best dicht in de buurt liggen hoor. En de leerkrachten leggen dat ook uit.
   De meeste opties zijn toch een ritje omdat een avonturen trophy, skieën, windsurfen, mountainbiken en kajakken gewoon leuk zijn en veel kinderen dat nooit gaan doen als ze het niet aangeboden krijgen op school.
   Maar je kan ook gaan geocachen of fitnessen en er komen ook laser schieters naar de school… 😉

 1. Wat een verhalen! Dat kleine fietsje was toch geen BMX toch? 30 km is best veel als je het niet dagelijks doet. Ben nu bezig wat meer te fietsen, dus iedere week maak ik een tocht, maar ik ben nog niet verder gekomen dan 24 km.

 2. Oh, sportdag… Ik ril nog van afschuw als ik er aan terug denk. Ik vond sportdagen altijd de hel.

  Ik leef altijd mee met kinderen die een sportdag hebben. Maar gelukkig vinden heel veel het leuk, ook al snap ik er niks van.

  1. Ik geef les aan het eerste en tweede middelbaar (groep 7 en 8 bij jullie).
   Ik sta vooral bij leerlingen met leerproblemen, maar ook wel bij klasjes die meer theoretisch aangelegd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.