Tournee Minérale: Doe jij ook mee of is het onzin?

Tournee Minérale: Doe jij ook mee of is het onzin?

tournee Minérale

Meer dan 105 000 Belgen hebben zich al ingeschreven voor het ‘Tournee Minérale’ gebeuren.
In februari verbinden deze mensen zich er toe om een maand geen druppel alcohol te drinken.
Het is gezonder, goedkoper, je slaapt beter, je verliest gewicht, ja laat je huid stralen… en je steunt kankeronderzoek.
Waarom zou je niet meedoen? 😉

Tournee Minérale: is het een uitdaging voor mij?

Eerlijk gezegd, voor mij is dat dus geen uitdaging.  Wat wil je?  Ik ben vijf jaar, of zwanger geweest, of borstvoeding gegeven.
En hoewel ‘een glaasje cava’ niet zo’n probleem is, heb ik zelden of nooit alcohol gedronken.  Sowieso dronk ik niet tijdens de zwangerschap. Wanneer de kinderen geboren waren, dronk ik soms één glaasje op een feestje, vlak na een voeding.
Ik kan dat dus gemakkelijk laten.
Maar dat is lang niet voor iedereen het geval!

Ik heb schrik van alcohol

Het titeltje klinkt misschien ‘een beetje flauw’, maar het is wel eerlijk!  Ik vind alcohol iets gevaarlijk en ik heb er schrik van.
Ik heb rondom me gezien wat het kan aanrichten:

De man aan de toog aan het café, met zijn eeuwige koffie…  Ik vroeg aan mijn ouders waarom die man altijd koffie dronk en kreeg als antwoord dat het zijn nieuwe verslaving was.  De man zelf verkondigde dat hij bij één druppel terug verkocht zou zijn.

De vrouw die veel te vroeg was gestorven, nog maar paar maand geleden. Ik vroeg haar dochter of ze ziek was en kreeg als antwoord: “Mijn mama dronk vroeger… ”

Het gezin dat zo gelukkig was in mijn ogen, maar waar blijkbaar de papa dronk en er niet vanaf geraakte.  Een scheiding en een hoop ellende tot gevolg.

En er zijn nog mensen te vroeg komen te sterven omdat ze in het verleden hebben gedronken.

Op een festival zag ik een meisje van een jaar of 16 die niet meer wist wat ze deed. Gelukkig was haar vriendje er om achter haar aan te lopen en op te letten dat ze de frietjes niet uit de vuilnisbak ging eten.  (Of om op te letten dan een vent met de verkeerde bedoelingen haar in zijn tentje zou lokken.)

Verstand

Begrijp me niet verkeerd.  Alcohol moet kunnen, maar af en toe een stilstaan bij wat het kan aanrichten kan geen kwaad.
Af en toe eens een detox doen is ook niet verkeerd.
Gebruik je verstand als je alcohol drinkt… Geniet, met mate.  Zorg voor een Bob…

Protest

In de krant waren sommige horeca zaken niet te spreken over het hele initiatief.  Het ging om hun broodwinning en er waren zelfs café bazen die vandaag, da dag van de start van tournee minérale een gratis vat zouden geven.
Ik hoorde echter ook zaken die probeerden om creatief om te gaan met tournee minérale en gingen experimenteren met alcoholvrije cocktails en dergelijke.
Aan mij zal de horeca geen cent minder of meer verdienen omdat ik meedoen, maar ik kan me wel iets bij dat protest voorstellen.

Meedoen

Je kan nog steeds inschrijven voor tournee minérale de website.

Ik doe alvast mee met een groep collega’s. Als leerkracht mogen we best het goede voorbeeld geven. 😉
Ik heb mijn man ook kunnen overtuigen, voor hem is het echt wel een  uitdaging.
Ik ben benieuwd.

Volgen kan op BloglovinFacebookTwitterInstagram –Pinterest –Youtube

Doe jij mee? Wat vind je van het initiatief?  Hebben de horeca zaken een punt? 

 

7 Replies to “Tournee Minérale: Doe jij ook mee of is het onzin?”

 1. Ik kende dit iniatief niet, maar ik vind het wel een goeie. Voor mij geldt ook dat het voor mij geen uitdaging zal zijn. Ik dronk al zelden alcohol, maar sinds mijn zwangerschap kon ik helemaal geen wijn meer verdragen. Nu ben ik zo ver dat ik op een zaterdagavond wel een half glaasje port lust.

  De bewustwording hiervoor juich ik toe. Mensen roepen snel ‘ik drink niet veel, ik ben niet verslaafd’, maar laat mensen optellen hoe vaak ze alcohol nemen, dan is het beeld opeens anders.
  Alleen drinken in het weekend klinkt onschuldig, maar als je het andersom zegt: ik drink elk weekend een hele fles wijn leeg, (of 10 biertjes) dan is dat toch andere koek.

  Ik kan mij nog herinneren dat ik op de middelbare school een klasgenootje had dat slecht sliep. Zij nam elke avond een slaaptablet. wij waarschuwden haar voor verslaving. Nee, zij was niet verslaaf zei ze. Ze kon er alleen niet zonder, zei ze…..

 2. Ik kende dit nog niet, maar wel goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Ik drink af en toe wel eens alcohol, maar nooit veel, paar glaasjes. Teveel drinken vind ik ook niet veel aan. Ik denk dat je sowieso alles met mate moet doen!

 3. Ik voel mij geen dronkaard, maar toch zal ik de maand onder alcohol uitproberen.
  Wij drinken wél graag een glaasje wijn, ’s avonds bij een film gezellig in de zetel met mijn vrouw.
  Soms vraag ik me af of dit op den duur niet leidt tot het ‘gewoontedrinken’, en dat kan gevaarlijk worden…

 4. Ik drink nul komma nul alcohol. Maar dat is in eerste plaats vooral omdat ik het niet lekker vind. En daarbij vind ik het eigenlijk ook gewoon niet iets waar zo licht over gegaan mag worden. Wat dus wel gebeurt in de huidige maatschappij. Dus dank voor deze campagne! ’t Is allemaal maar normaal om (veel) te drinken. En je bent raar als je niet drinkt. Of saai.
  Irene onlangs geplaatst…Overzicht • JanuariMy Profile

 5. Goed om er bij stil te staan denk ik. Zelf zou ik er geen problemen mee hebben. Ik drink zelden. Een feestje of verjaardag een lekker wijntje, maar ik ben niet het type die bij het avondeten een wijntje open trekt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.