Think-Tac-Toe verrijkingsoefeningen – voorbeelden

Think-Tac-Toe verrijkingsoefeningen – voorbeelden

Het spelletje Tic-Tac-Toe of drie op een rij kennen we allemaal. Dat spelletje is op een zeer eenvoudige manier om te bouwen tot een Think-Tac-Toe verrijkingsoefeningen.

Van Tic-tac-toe naar Think-Tac-Toe

De opdracht is simpel! Zorg dat je drie op een rij haalt in een raster met negen vakjes. Deze drie op een rij kunnen horizontaal, verticaal of diagonaal worden gemaakt. Dat is het spel Tic-Tac-Toe of drie op een rij.
Voor Think-Tac-Toe werkt dat dus niet anders. De kinderen krijgen een raster met 9 vakjes met verrijkende oefeningen erin. Ze moeten drie opdrachten daarvan afwerken, ze mogen kiezen welke, maar moeten er wel drie op een rij kiezen.
Eenmaal ze gekozen hebben, mogen ze ook niet meer wisselen. Ze moeten dus op voorhand goed nadenken over welke opdrachten ze al dan niet willen maken.

Slim opstellen

Je kan als opsteller natuurlijk wel zorgen dat er altijd één schrijfoefening in zit of net één opdracht waar een product (zoals een presentatie of een filmpje) uitkomt.

Kan het alleen voor verrijking?

Nee, deze manier om kinderen zelfstandig aan het werk te zetten kan uiteraard voor een volledige groep ook worden ingezet. Je kan punten of symbooltjes toekennen om er dan toch een niveauverschil in te brengen.
De sterke groep mag dan bijvoorbeeld enkele een rijtje kiezen waar minstens één sterretje instaat. Of je kent punten toe aan de vakjes en je geeft kinderen individueel een score die ze moeten halen.

Bloom

Voor diegenen die al wat bekend zijn met de Taxonomie van Bloom zullen een aantal soorten vragen zeker wel bekend voorkomen. Er staan vaak vragen in Think-Tac oefeningen die op de complexere niveaus van Bloom zitten.

Een voorbeeld:

Think-tac-toe

Wil jij drie uitgewerkte Think-Tac-Toe oefeningen als voorbeeld?
In de download zitten ‘de ruimte’ – ‘octopussen en inktvissen’ – ‘de nieuwe tijd’
Klik dan hier op deze link. 

 

Zelfstandig?

Kinderen kunnen in eerst instantie zeker zelfstandig aan de slag, maar plan wel een blokje in om alvast vragen te beantwoorden of feedback te geven in de zelfstandige blok. Hoe vaker ze deze soort oefeningen doen, hoe vlotter ze erin zullen worden natuurlijk.

Toonmomenten en meer

Kies ook telkens een paar werkstukken uit of voor de klas te tonen. De Quiz, een filmpje, een verhaal,…
Of maak ergens een mapje aan waar ze elkaars projecten kunnen bewonderen.

Niveau?

Je kan deze oefening vanaf het moment dat ze kunnen lezen invoeren. Zelfs in het secudair kan de werkwijze nog worden gebruikt!

 

Lees ook: Verrijking voor kleuters

 

Pinnen voor later?

Think tac toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.