Terug meer beweging inbouwen voor meer energie

Terug meer beweging inbouwen voor meer energie

Hoe goed was ik bezig een anderhalf jaar geleden met meer beweging in te bouwen in mijn dagelijkse routine? Echt, ik was zo trots, het ging zo goed en ik voelde me zoveel beter. Maar geleidelijk aan ging steeds minder. Ik had toen geen idee hoe het kwam, maar mezelf motiveren ging super slecht! Nu denk ik dat het een voorteken is geweest van mijn burn-out. Overal lees ik dat meer bewegen echt belangrijk is om jezelf terug beter te voelen, jezelf terug op te laden. Dus dat is een belangrijk doel voor mij geworden.

Mijn man werd een voorbeeld.

Jaren had hij veel te weinig beweging! Hij had een zittend beroep en zat veel op een werf in het buitenland. Daar hoorde echt een ongezond levensstijl bij. Hij kwam op zijn zwaarste gewicht ooit. Toen hij dan besliste om zelfstandig te worden kwam er een rugzak en wandelschoenen in huis. Hij was zelfs zo ver dat hij 20 km aan een serieus tempo wandelde. Het wandelen zat echt in zijn routine ingebouwd. Hij kocht zelfs kettlebells en plaatste ze in de garage!

kettelebells

Maar…
Toen begon de zaak te lopen. En ondertussen is hij zover dat hij al opdrachten moet weigeren wegens tijdsgebrek. Het wandelen schoot er dus weer bij in en de gewichten werden niet meer aangeraakt. Toch wil hij terug meer beweging gaan inbouwen. Hij heeft zich ingeschreven voor de Boslandtrail en hij heeft een crosstrainer gekocht. Als  hij die trail wil uitwandelen dan zal hij toch moeten trainen, lijkt me zo. 😉

En hoe zit dat dan met mij?

Mijn energiepeil is nog helemaal niet optimaal. Ondertussen heb ik wel mijn fitbit terug aan mijn pols en probeer ik mijn stapjes te halen. De ene dag lukt dat al beter dan de anderen. Maar als ik ze niet haal, omdat ik gewoon te moe ben, dan push ik mezelf niet. Ik moet echt naar mijn lichaam leren luisteren. Ik wil ook op die crosstrainer gaan zitten binnenkort, als het me wat beter gaat en wie weet een zwemmoment inbouwen in de week. Maar het zal echt stap voor stap moeten. Mijn hoofd moet terug rust hebben. Ik ben vast overtuigd dat meer beweging en gezonder eten niet lukt als je hoofd niet oké is. Dat heb ik zelf ondervonden…

Meer beweging is nodig.

Ik weet dat sporten nodig zal zijn om me terug helemaal fit te voelen. Mijn energiepeil was zoveel beter toen ik twee keer per week in een warme cabine oefeningen deed en rond de 14000 stappen gemiddeld zat!
En echt, het moet – maar wel stap voor stap!

 

Lukt het jou om genoeg beweging in te bouwen in jouw drukke leven?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

4 Replies to “Terug meer beweging inbouwen voor meer energie”

 1. Ergens heel herkenbaar. Ik beweeg vooral veel omdat het meer energie geeft en dat is fijn ivm ziekte. Ik had afgelopen zomer ook een tijd waarin ik weinig ging sporten en ik werd steeds meer moe. Succes ieg met bewegen!

 2. Neen dat lukt me helemaal niet 🙁 en gezond eten ook niet. Misschien is mijn hoofd ook niet zo ok als ik wel zou willen.

  Ik ben ondertussen zo ver dat ik 1x per week yoga doe over de middag, ’s avonds kan ik me er echt niet toe aanzetten om te gaan sporten of zo. Wat ik vroeger zo graag deed (sporten), doe ik absoluut niet meer graag sinds ik mama geworden ben …

  Ik weet dat ik zou moeten gezonder eten en bewegen, maar het karakter ontbreekt me.

 3. Het is lastig, als je een druk leven hebt, maar omdat wij geen auto hebben loop ik al ruim een half uur per dag van en naar het openbaar vervoer. Tel daarbij op de wandelingen met de hond elke dag, en ik zit al op een uur per dag wandelen (of lopen). De ene dag beweeg ik wat meer dan de andere dag. Maar gelukkig is mijn conditie nu goed, waardoor bewegen ook makkelijker is.
  Want dat was wel een probleem: bewegen deed ik minder omdat ik minder conditie had, wat ik zou kunnen oplossen door meer te bewegen, maar dat deed ik dus niet … want het was moeilijk.
  Je moet toch ergens beginnen. Een eerste stap zetten. En het zal in het begin, de eerste 3 maanden, het eerste jaar, hard en moeilijk zijn. Maar dan komt het moment waarop je drie, vier, vijf trappen oploopt zonder moeite, zonder buiten adem te zijn. Dat is fijn.
  Op dit moment sporten we ook nog een uurtje per week. Gewoon om te zorgen dat we elke week een minimale beweging hebben.
  … af en toe jezelf pushen is niet erg, echt niet. Maar kies die momenten en zie het als echte overwinningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.