Sokknuffels Vive La Sok in Kreatieve kronkel.

Sokknuffels Vive La Sok in Kreatieve kronkel.

sokknuffels

Wat is het al lang geleden dat we nog een hobby in de kijker hebben gezet in de Kreatieve Kronkel rubriek!  Maar vandaag brengen we daar verandering in, want ik kwam te weten dat Natasja sokknuffels maken als creatieve hobby heeft en daar gaat ze vandaag meer over vertellen!

Wie ben jij?

Mijn naam is Natasja en ik ben 41 jaar jong. Samen met mijn vriend John woon ik in Overpelt. Ik werk als preventie-assistente in 2 tandartspraktijken. Naast het assisteren van de tandarts,voer ik een aantal behandelingen zelfstandig uit. De afwisseling in mijn werk en de verscheidenheid aan patiënten zorgen er voor dat ik zo’n leuke baan heb. Tenslotte hebben veel mensen schrik voor de tandarts,dus als we er als team in slagen om de patiënt tevreden naar buiten te laten gaan,dan zijn wij ook tevreden.

Verder dans ik enorm graag en ben ik regelmatig achter de toog van onze dansschool te vinden.

Wat is jouw Kreatieve Kronkel?

Ik maak knuffels van (nieuwe) sokken. Geef me een paar sokken en ik tover ze om tot bijvoorbeeld een zebra of  aap. Een klein deel wordt met de naaimachine gedaan,maar het meeste wordt allemaal met de hand genaaid. Alle knuffels zijn kindvriendelijk,dus geen kralen of knopen. En alle knuffels kunnen gewoon op 30 graden gewassen worden in de wasmachine.

Hoe lang doe je dit al?

Ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig. Ik ben in september 2016 begonnen met wat uitproberen. En toen dat lukte had ik de smaak te pakken natuurlijk. Ik ging steeds meer maken,nieuwe patronen/knuffels  uitproberen. Ik zette al eens een foto op facebook waar ik dan erg leuke reacties op kreeg. Inmiddels groeide het aantal knuffels thuis. Een vriendin stelde voor om misschien eens mee te gaan naar een hobbybeurs. En zo ontstond het idee om een eigen pagina voor mijn knuffels te maken op facebook. Na lang nadenken koos ik een naam en dat is Vive la sok geworden. In januari ging de facebookpagina online en sindsdien kan iedereen zien wat ik maak.

Wanneer heb je deze hobby ontdekt?

Afgelopen zomer had ik eigenlijk behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ik ben iemand die het leuk vind om nieuwe dingen te proberen,ik ben graag bezig en deed ook van alles maar op dat moment miste ik precies iets.
In mijn zomerverlof  ben ik dan gaan rond kijken wat ik nou leuk zou vinden om nog te gaan doen.  Na lang zoeken zag ik op internet zoiets voorbij komen. Ik ben dan verder gaan zoeken wat er allemaal over te vinden was en uiteindelijk zijn het dus sokknuffels geworden.

Wist je meteen dat je sokknuffels wilde maken?

Ik was wel meteen enthousiast  toen ik  een paar voorbeelden van sokknuffels had gezien. Maar vrijwel direct er na vroeg ik me toch ook wel af of ik dat wel zou kunnen. Ik weet nog goed dat ik vroeger op mijn schoolopleiding ook naailes kreeg. Man wat had ik daar een hekel aan. Ondanks dat ik handwerken erg leuk vond,zei dat me dus helemaal niks. Theorieles was allemaal geen probleem maar die praktijkopdrachtjes elke week. Ik liet die opdrachtjes dus door de moeder van mijn vriendin maken. Met als gevolg dat ik op mijn examen nog niet eens de draad door de machine kreeg en daardoor niet kon starten. Daar had ik dus even niet op gerekend. Ik had dus ook nooit gedacht dat er ooit nog een naaimachine in huis zou komen. Zodra ik aan mijn omgeving vertelde wat ik ging doen en dat ik een naaimachine had gekocht,viel de een na de andere in verbazing. Dat alleen al gaf me doorzettingsvermogen.

Waarom net sokknuffels maken?

Ik vind het leuk dat ik van zoiets simpels als een sok, iets kan maken waar mensen blij mee zijn. Tegenwoordig speelt alles vaak om luxe vind ik. Nu weet mijn omgeving wat ik maak,maar in het begin hadden mensen geen idee dat dat gewoon van een sok gemaakt was. Of dat nu is voor een kraamcadeautje of voor een kleinkind van iemand…….je maakt er iemand blij mee en het is allemaal begonnen met een sok.

 

Op welk exemplaar ben je het meest trots?

Allereerst ben ik er toch wel een beetje trots op dat ik dit überhaupt al kan. Wie had er nou gedacht dat ik ooit nog achter een naaimachine zou kruipen. Maar afgezien daar van zijn de eerste gemaakte exemplaren van elke soort me het dierbaarste. Niet eens omdat ze perfect zijn,verre van zelfs. Want aan elk van die eerste exemplaren scheelt wel iets. Maar juist dat maakt ze dan toch ook wel bijzonder. Het gevoel bij die bijvoorbeeld eerste leeuw dat het gelukt was,terwijl die leeuw wel nog schoonheidsfoutjes heeft. Die foutjes haal je er dan uit tot ik uiteindelijk een leeuw kan maken die helemaal goed is. Maar dat is dan toch niet meer helemaal hetzelfde als die ene eerst gemaakte leeuw. Het gevoel daarbij is anders.

Wil je er je beroep van maken?

Ik zou van mijn hobby best mijn beroep willen maken want daar vind ik het leuk genoeg voor. Maar of ik van mijn hobby ook mijn beroep KAN maken,is wat anders. Ik denk dat ik realistisch moet zijn en dan tot het besef moet komen dat dat niet snel gaat gebeuren. Dat moeten dan wel een heleboel knuffels per maand gaan worden. En ik wil graag een goed product brengen wat voor iedereen betaalbaar is. Maar met de juiste wil kom ik misschien al een heel eind.

Wat maakt jouw hobby moeilijk?

Als ik ergens aan begin,ben ik eigenlijk altijd een beetje te enthousiast. Toen ik begon maakte ik eerst een slang. Dat was dan het makkelijke werk. Daarna een muis,was ook voor beginners. En daarna dacht ik meteen weer klaar te zijn voor het echte werk. Ik begon aan een schaap wat bijna heel mijn woonkamer gezien heeft omdat het te moeilijk was en ik  tot de conclusie moest komen dat er nog heel veel soorten tussen muis en schaap zaten. Iemand zei me toen ook nog: “wie begint er nou ook met zo iets elastisch als een sok als je nog nooit een naaimachine gebruikt hebt”.  Hoe vaak dat die sok niet vast heeft gezeten in de machine en mijn vriend die machine weer uit elkaar moest halen.  Ik heb me alles zelf aangeleerd en dat ging met vallen en opstaan natuurlijk.

Is sokknuffels maken duur?

Sokken zijn natuurlijk overal te vinden. En daarbij varieert de prijs ook heel erg. Iedereen die zelf een product maakt,weet dat de uren onbetaalbaar zijn. Ik denk dat we het er over eens zijn,dat je het moet doen uit liefde en niet met de intensie om rijk te worden. Voor mij zijn de volgende dingen van belang: motief van de sok,materiaal van de sok,prijs van de sok.  Aan de hand van die dingen koop ik in allerlei winkels mijn sokken. Al denken sommige winkels inmiddels wel dat ik een sokkenfetisjist ben.

Waarom doe je net dit zo graag?

Enerzijds vind ik het erg ontspannend om zo bezig te zijn. Anderzijds vind ik het leuk om iets  te maken waar ik dan ook nog anderen een plezier mee kan doen. Een sokknuffel kan voor een kind een grote waarde hebben.

Kost het je veel tijd?

Momenteel kom ik tijd te kort. Ik ben heel druk bezig voor de hobbybeurs in Overpelt op 2 april. Daarnaast probeer ik rond Pasen ook iets te laten zien op onze dansschool. Dat gecombineerd met mijn werk,zorgt er nu eventjes voor dat echt alle vrije tijd naar mijn knuffels gaat.  Daarna zal er wel wat meer een balans komen tussen hobby en werk.

Wat is je ultieme droom in verband met je hobby

Ik ben al stiekem een beetje aan het brainstormen voor nieuwe ideeën. Ik wil uiteraard nog meer soorten knuffels maken. Maar ik zou bijvoorbeeld ook graag met lokale handelaars willen samen werken. Dan maak ik bijvoorbeeld met Pasen de schaapjes in samenwerking met een chocolatier voor de eitjes. Daar maken we dan mooie geschenken van. Of misschien kan er iets uitgewerkt worden voor de kinderafdeling in het ziekenhuis? Maar Vive la sok is nog maar net ontstaan,dus alles op zijn tijd.

Waar vinden we jouw werk en kunnen we je contacteren?

Ik heb sinds januari een facebookpagina onder de naam Vive la sok. Daar zijn alle nieuwe knuffels op te vinden die ik gemaakt heb. Als je mijn pagina liked,blijf je dus altijd op de hoogte. Mocht je vragen/opmerkingen hebben dan mag je ook altijd een mail sturen naar vivelasok@gmail.com.

Verder hoop ik veel mensen te mogen begroeten op zondag 2 april op de creabeurs Mooi Gemarkt in Overpelt-Lindel.

Volgen kan op BloglovinFacebookTwitterInstagram –Pinterest –Youtube

Wat vinden jullie van de sokknuffels?  Ik vind ze super leuk en ik denk kinderen ook! 

Dag 13 van 40 dagen bloggen is een feit!  We schrijven lustig verder!

10 Replies to “Sokknuffels Vive La Sok in Kreatieve kronkel.”

    1. Dank je wel Nicole. Ik ben nog niet zo heel lang bezig maar ik hoop een heleboel baby’s en kindjes blij te maken met de knuffels.

    1. Dank je wel Irene,ik word er gelukkig steeds beter in. En ik heb inmiddels een leuke collectie verzameld waar ik op 2 april mee naar de creabeurs in Overpelt ga. Want ik kan ze onmogelijk allemaal gaan houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.