Quilts maken voor het goede doel

Quilts maken voor het goede doel

quilts: oerknal

Vandaag geef ik het woord aan Tandy. Zij maakt quilts en ander textielwerk. Ik leerde haar een aantal jaren geleden kennen door het inktvisjes project.  Zij was namelijk, net als ik, aan het ziekenhuis in Overpelt gaan vragen of ze al van het inktvisjesproject hadden gehoord.  Het ziekenhuis vond het gelukkig een geweldig idee!  

Ik ben een paar keer bij Tandy op bezoek geweest, want zij had heel wat wijze raad rond vrijwilligers die voor een goede doel werken.  Zij werkt namelijk zelf al jaren met vrijwilligers!  Vandaag laat ik haar aan het woord.  Vooral omdat haar ‘lapjeshuis’ op 19 en 20 november een open dag heeft en het ab-so-luut de moeite is om er eens binnen te springen als je in de buurt woont! Maar ook als je niet in de buurt woont en je hebt Tandy of haar dames nodig, dan is het fijn dat jullie haar zouden kunnen vinden!  Vandaag is het woord aan haar, een vrouw die door en door goed is en soms opdrachten doet die echt niet zo simpel zijn om te maken!

Stel jezelf eens voor:

Mijn naam is Tandy Mallet. Tot 1977 heb ik in Nederland gewoond en gewerkt. In datzelfde jaar zijn mijn man en ik naar België verhuisd. Daar woon ik nu dus bijna 40 jaar.

Wat is jouw ‘Kreatieve Kronkel’?

Al zo lang ik mij kan heugen is werken met wol en textiel mijn hobby. Het begon zoals dat vermoedelijk met de meesten begint: met het maken van kleding. Maar gaandeweg was dat niet meer voldoende voor me.  Ik breide, haakte en naaide dan ook om bijvoorbeeld mijn huis te verfraaien. Ik verdiepte me in technieken en de interesse nam alleen maar toe.

The Crazy Ladies

In 1989 kwam ik in aanraking met de quiltgroep “de Crazy Ladies”.  Ik ontdekte dat je met textiel, met motieven en met kleur uiting kunt geven aan wat je bezighoudt.

Mijn ‘Kreatieve Kronkel’ is dat ik overal om mij heen structuren en motieven zie.  Ik zie ze op reis, als ik aan zee sta of in een stad loop. Die structuren wil ik vervolgens vastleggen met textiel, in kleuren die weergeven wat me op dat moment beweegt.

Jaren heb ik op deze manier genoten van het maken van traditionele quilts.
Dat mijn drijfveer: mooie dingen maken, uitmondde in exposities in België en Nederland, maar ook in Engeland, Duitsland en zelfs Japan, was natuurlijk een prachtige bevestiging van mijn werk. Dat je prijzen wint met iets waar je je ziel en zaligheid in hebt gelegd, is een geschenk en ook iets waar ik een beetje trots op ben.

oerknal

vurig-verlangen

Het lapjeshuis.

Met het overlijden van mijn echtgenoot stopte mijn drive om quilts te maken zoals ik dat zo lang met zo veel plezier had gedaan.
Ik heb mijn aandacht verlegd naar het werken voor goede doelen. Dat gebeurt nog steeds met textiel en wol, maar het doel is niet meer uitsluitend het maken van mooie dingen.
Samen met een aantal vrijwilligsters vormen we Het Lapjeshuis. Dat is inmiddels niet meer alleen een creatief centrum in het hartje van Lommel, maar ook een vrijwilligersorganisatie die op vaste tijden werkt aan onder andere Little Quilts of Love voor vijf ziekenhuizen in Belgisch Limburg en zogenaamde Droomdekentjes, die steeds vaker hun weg vinden naar zieke of verdrietige kinderen.

lqol
Little Quilt of Love (voor gestorven baby’tjes)
droomdekentje
Droomdekentje voor kinderen die ziek zijn of een moeilijke periode doormaken.

Naast deze vaste onderdelen wordt er al enkele weken hard gewerkt aan heel veel verschillende cadeau-artikelen.  Op 19 en 20 november zullen deze verkocht worden tijdens onze opendeurdagen. We maken o.a. knuffeldieren, wenskaarten, sierkussens en natuurlijk grote en kleine quilts. De gehele opbrengst gaat naar lokale doelen.

uitnodiging-lapjeshuis

Quilten

Is iets waar je elke dag mee bezig bent alleen hobby? Ik weet het niet, maar het is in elk geval mijn drive. Het is heerlijk om met je handen bezig te zijn. En het is net zo fijn om te beseffen dat je iets voor een ander kunt doen met financiële steun of misschien zelfs een beetje troost kunt bieden.
Met een droomdeken bijvoorbeeld, waar een ziek of verdrietig kind onder kan kruipen.
Met een Memoryquilt, een quilt van stoffen die belangrijk zijn voor degene die om de quilt verzoekt. Dat kunnen bijvoorbeeld kledingstukken van een overleden dierbare zijn.

memory-quilt
Memory-quilt

Noot van Ilse: Ik bezocht Tandy een keer toen ze een memory quilt aan het maken was voor de ouders van een verloren kindje.  De eerste kleertjes, het dekentje,… dat waren de stofjes die ze verwerkte in een prachtige quilt.  Dit lijkt me emotioneel echt niet simpel om te doen… Maar Tandy, die doet dat toch maar!

 

Waar vinden we jou, je lapjeshuis of informatie over de quilts, droomdekens,….

Meer informatie is te vinden op onze website: lapjeshuis.eu of op onze Facebook pagina.

cropped-verfspat-1.jpg

Volgen kan  op BloglovinFacebookTwitterInstagram –Pinterest –Youtube

Wil je graag een memoryquilt laten maken, ken je ouders die een Little Quilt of Love zouden zouden kunnen gebruiken of ken je een kind dat met een droomdekentje troost kan vinden, neem dan zeker contact op met Tandy, ze zal je zeker willen helpen.

Ikzelf heb al één keer een droomdekentje voor een kindje aangevraagd, ik weet héél zeker dat het kindje er baat bij heeft (gehad).

3 Replies to “Quilts maken voor het goede doel”

  1. Wat doe je (dit) goed, zus! Ben er trots op je zus te zijn!
    Uiteraard ook complimenten aan iedereen van Het Lapjeshuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.