Optical Illusion Stopmotion – Gastblog door Kim Starreveld.

Optical Illusion Stopmotion – Gastblog door Kim Starreveld.

Op mijn niche blog ‘Tekenlesjes’ had ik een gastblogger.  Haar naam ik Kim Starreveld en ze schreef al eerder een paar artikels voor op mijn blog.  Nu Kreanimo en Tekenlesjes één zijn,
gaat Kim af en toe ook hier een gastblogje schrijven.
Kim blogt zelf op ‘Het leven van Kim’.
Voor sommigen is het dus de eerste kennismaking, voor anderen een blij weerzien! 
Kim, alvast bedankt voor de moeite! Ik ben blij dat je mee wil blijven werken op deze blog! 

Optical illusion – Stop motion

Na een tijdje weggeweest te zijn heb ik weer een leuke gastblog voor tekenlesjes geschreven! Dit keer iets heel anders dan een collage, namelijk een stopmotion filmpje. Dit filmpje heb ik moeten maken in de vierde klas en het was een eerste kennismaking met het concept Stopmotion en met Photoshop.

Wat is een optical illusion?

Het thema van de opdracht was ‘Optical Illusion’. Bijna iedereen kent dit concept wel. Het wordt vaak beschreven als; visuele beelden die niet overeenkomen met de realiteit. Je denkt iets te ‘zien’ maar dit komt niet overeen met de fysieke afmetingen, of het werkelijke uiterlijk van de afbeelding. Je hersenen houden je als het ware voor de gek. Dat is dus een optical illusion.

Wat is een optical illusion?

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande afbeelding. Het lijkt of de lijnen allemaal scheef lopen terwijl ze in werkelijkheid allemaal parallel aan elkaar staan! Deze afbeelding laat zien dat optische illusies niet alleen van deze tijd zijn, want deze afbeelding werd namelijk in 1970 gemaakt door onderzoekers van de University of Bristol. Ze werden geïnspireerd door de tegels op de muur in een Café. Vandaar dat de naam van deze optische illusie ‘Café Wall Illusion’ is.

optical illusion

Als je denkt dat het niet nog gekker kan moet je eens naar de volgende optical illusion kijken! Onderstaande cirkels staan in werkelijkheid allemaal stil, maar je brein laat je denken dat de cirkels bewegen. Je brein doet dit echter alleen als je niet focust met je ogen. Probeer maar eens op één punt te focussen en je zult zien dat de cirkels dan plotseling stilstaan. Dit wordt met de Engelse term “Peripheral drift illusion” beschreven. Ga maar eens te googlen op deze term, dan kom je nog veel meer ‘bewegende’ plaatjes tegen.

optical illusion

Benodigdheden.

Net als voorgaande opdrachten is deze opdracht ook weer heel vrij in de materiaalkeuze. Aangezien deze opdracht werd gekoppeld aan een kennismaking met Photoshop werd er ook gebruik gemaakt van het programma Adobe Photoshop en verschillende afbeeldingen van internet. Dit is echter optioneel.
– Een vel waar je de optische illusie op kan maken
– Verf, potlood, stiften ect.
– Een camera
– Een programma waarmee films gemaakt kunnen worden, Windows movie maker voldoet al.
Optioneel:
– Adobe Photoshop
– Afbeeldingen van internet
Welke optical illusion heb ik gebruikt?
Ik heb gekozen voor een optische illusie waarbij het lijkt alsof er diepte is, maar wat eigenlijk niets meer of minder is dan een paar zwart witte vlakken. Hieronder zie je het eindproduct van mijn optische illusie.

Hoe ging ik te werk?

Allereerst heb ik de optische illusie licht met potlood op een wit vel getekend. Hierna heb ik het vel op tafel gelegd en ben ik van bovenaf foto’s gaan nemen en schilderen tegelijkertijd. Al snel kwam ik er achter dat niet goed werkte. Wanneer ik de foto’s achter elkaar plaatste ontstond er een zeer schokkerig beeld.
Ik heb toen besloten op het vel op de muur te plakken en een constructie te maken zodat mijn camera op dezelfde plaats zou blijven staan. Ik ben toen tegen de muur aan gaan schilderen. Helaas was mijn constructie niet ingewikkeld genoeg en is mijn camera tijdens het nemen van de foto’s redelijk vaak verschoven, dit is terug te zien in de schokkerige beelden. Wel werkte dit al een stuk beter dan het in de hand houden van de camera. Maar ach, het was slechts een eerste kennismaking met het maken van een stopmotion filmpje.

Ook werd met deze opdracht kennis gemaakt met Photoshop. Dit was zeker niet gemakkelijk. De eerste seconden van mijn filmpje zijn gemaakt met Photoshop. Voor deze paar seconden heb ik een aantal uur hard gewerkt en gevloekt. 😉
Het eindresultaat
Na eventjes thuis editen heb ik vrij snel mijn filmpje in elkaar gekregen en er een leuk muziekje achter geplakt. Het resultaat van mijn eerste uitprobeersel in de wondere wereld van het maken van een stopmotion is te vinden op youtube:

Iedereen die heel nieuwsgierig is en mijn kanaal bekijkt op Youtube zal zien dat er nog een stopmotion geplaatst staat. De zogenaamde ‘Time’s up’ stopmotion. Dit was mijn tweede kennismaking met de wondere wereld van de stopmotion en tegelijkertijd ook mijn eindexamenopdracht. Ik hoop dat jullie verbetering zien in het tweede filmpje, maar wat het filmpje precies inhoudt en hoe deze in elkaar is gezet zal ik vermelden in mijn volgende gastblog.
Signed,
Kim

cropped-verfspat-1.jpg

Volg je al op BloglovinFacebookTwitterInstagram – Pinterest ?

Bedankt Kim, voor deze leuke opdracht.  Ik kijk al uit naar de volgende gastblog.
Wat vonden jullie ervan? 

3 Replies to “Optical Illusion Stopmotion – Gastblog door Kim Starreveld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.