Niet geslaagd en je wereld net ingestort terwijl iedereen viert?!

Niet geslaagd en je wereld net ingestort terwijl iedereen viert?!

Op facebook slingeren de felicitaties in het rond. “Proficiat”, “Geslaagd”, “Goed gedaan!”
Maar laten we ook héél even stilstaan bij al diegenen die de voorbije week hun toekomst in elkaar zagen stuiken!  Die kinderen en jongvolwassenen die niet geslaagd zijn dit jaar. Diegenen die met een C-attest thuisgekomen zijn en de kinderen met een B-attest, die niet meer kunnen kiezen wat ze willen!
Vaak zijn die attesten terecht, daar ga ik niet flauw over doen.  Vaak hebben de leerlingen gewoon niet gedaan wat ze moesten doen!
Ook zitten ze vaak gewoonweg op de verkeerde richting, al dan niet onder zware invloed van de ouders. En er zijn ook leerlingen die gewoon niet beter kunnen! En dat is helemaal niet erg!  Want we kunnen niet allemaal dokter of ingenieur worden en dat hoeft ook niet!  Zolang je later maar een job kan doen die je graag doen, want geloof me, we zullen allemaal nog lang genoeg moeten werken!

niet geslaagd

Mijn ervaring

Ik was zelf in het vijfde secundair niet geslaagd op Economie-Moderne Talen. Economie interesseerde me geen fluit!  Wiskunde vond ik te moeilijk, laat staan fysica of chemie. En als ik eerlijk ben, kon ik het niet opbrengen om voor de vakken echt hard te werken.

Wachten op het telefoontje

Het telefoontje dat kwam in de namiddag. Ik weet het nog goed dat ik huilend op de grond zat.  Ik wist wel dat het niet zo goed was, maar niet geslaagd, dat had ik dan weer niet verwacht.  Iedereen ging naar het laatste jaar.  De reis naar Italië, De show van de zesdes voor Sinterklaas, Chrysostomos, … ik zou iedereen, waar ik al vijf jaar bij in klas zat, zien afstuderen en ik bleef achter… Dan stort je wereld even in.

Ik wilde zo graag ‘Kunst’ gaan studeren, maar ik mocht niet… want wat ging ik dan doen voor de kost? Schilderijen verkopen?
Uiteindelijk ben ik toch ingangsexamen gaan doen om Beeldende Vorming te gaan studeren.  Daar was ik geslaagd en daar begon mijn toekomst, al wist ik dat toen niet.

Als ik nooit naar Kunst was gegaan, had ik waarschijnlijk nooit gedacht om in het onderwijs te gaan werken.  Als ik geen Kunst was gaan studeren, had ik mijn doel waarschijnlijk niet (zo snel) gevonden.

Het C-attest bleek het keerpunt

Achteraf bekeken was dat C-attest voor mij het beste wat mij had kunnen overkomen.  Het werd een keerpunt! En als jij nu niet geslaagd bent en je leest dit, dan weet ik dat je daar echt geen boodschap aan hebt.  Ik zou mezelf toen ook niet hebben geloofd!
Er ging een andere wereld voor me open na dat attest, ik vond een doel…. een richting waar ik thuis hoorde en een klas waar ik me goed voelde.

Op het hoger onderwijs heb ik nooit één herexamen gehad, leren voor iets wat je echt graag wil en waar je goed in bent, dat gaat een stuk vlotter!

Niet geslaagd?

Dus ben je deze keer niet geslaagd?
Zet een stapje terug.  Ga op zoek naar iets wat je nu echt graag doet en/of goed kan. Want je studierichting is niet altijd bepalend voor het diploma dat je zal behalen of het werk dat je later zal doen.  Hoeveel mensen werken er wel niet in een totaal andere sector als waarvoor ze hebben gestudeerd?

Maak het jezelf niet te moeilijk.  Kies misschien even een richting die wat makkelijker is. Want dat was voor mij een zege, ik heb in mijn laatste twee jaar secundair niet zo heel hard moeten studeren! Wat bracht dat een rust!
Toen ik dan naar het hoger onderwijs ging, heb ik wel even terug moeten ‘leren studeren’, maar voor een richting waar je thuis hoort, daar lukt dat wel voor, geloof me maar!

Misschien zie je het over een jaar of twee helemaal anders en zie je de weg die ze hierboven voor jou hadden uitgestippeld.
Een jaar, twee of drie jaar in een mensenleven in niets!  Zeker niet als je dan kan gaan doen wat je wil en waar je jezelf helemaal achter kan zetten.
Ik kijk naar mijn ‘baby’ van drie en besefte hoe snel het gaat, later als je groot bent! 1, 2, 3 jaar in een mensenleven is niets!

Succes met de zoektocht naar jouw doel!  Het lukt je wel!

 

7 Replies to “Niet geslaagd en je wereld net ingestort terwijl iedereen viert?!”

  1. Mooie woorden! <3 Ik heb ook mijn vijfde jaar gedubbeld, ik heb dezelfde richting gedaan en nu zou ik zeker voor een andere richting gedaan. Maar er bleven veel vriendinnen zitten en toen had ik voor de vriendinnen gekozen…

  2. De huidge generatie moet al presteren vanaf groep 8 met die cito en al o hun 13e weten wat ze willen niet zo vreemd als iemand eens zakt. Ik ben blij dat ik toen slaagde maar dat was vooral om van die school af te zijn.

  3. Als ik vroeger zelf had mogen kiezen, had ik in het lager onderwijs gestaan. Maar die opleiding was ‘te laag’, er zat ‘geen toekomst in’. Uiteindelijk ben ik toch heel wat anders gaan doen dan de richting die ik destijds werd opgeduwd. Verloren zijn de jaren misschien niet, maar ze gingen wel gepaard met veel stress en verdriet. Prestatiedruk is iets van alle tijden helaas. Ik hoop dat ik nooit diezelfde fouten met onze kinderen ga maken. Slagen of niet, blijven zitten of niet, welke richting ze ook kiezen… als ze er maar zelf achter staan en gelukkig zijn.
    Nicole onlangs geplaatst…Geroosterde Abrikozen-PureeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.