Leren coderen met Rami Code – uitgetest

Leren coderen met Rami Code – uitgetest

Principes van coderen zoals bijvoorbeeld algoritmes helpen kinderen om logisch te denken. Als hun interesseveld dan ook nog in het computationeel denken ligt, dan is het zeker tof om al op jonge leeftijd met die principes te beginnen. Daarom zie je beebots in de kleuterklassen en worden er programmeer lessen voor scratch gegeven. Dat leren coderen is echt een dingetje geworden en niet meer weg te denken uit het onderwijs. Laten we hierbij vooral niet vergeten dat spelend leren gewoon leuk is! Er bestaan verschillende leuke robotjes, spellen, app op de tablet en meer om kinderen wat aan die codeertaal te laten wennen. Al vanaf kleuterleeftijd kunnen ze er kennis mee maken totdat ze klaar zijn voor het echt werk. Persoonlijk vind ik het heel fijn om een aantal tools aan kinderen te geven waarmee ze wel de principes oefenen, maar dan zonder het schermpje erbij. Daarom hebben we ook leren coderen met Rami Code uitgetest.

Leren coderen met rami code

Leren coderen met Rami Code

Wat is Rami Code?

Dit spel ziet er een beetje uit als een mini flipperkast of zo’n puzzelspel met van die knikkertjes. Met de pootjes achteraan, die je openklapt, plaats je het spel een beetje schuin, zodat je een goed zicht hebt. Door de schuifjes op de juiste manier te plaatsen, moeten de kleine balletjes in het vakje met dezelfde kleur als het balletje vallen.

Teleurgesteld

Oorspronkelijk was ik een beetje teleurgesteld. “Was het dit dan maar?”
Onze bijna zesjarige zette parmantig alle schuifjes juist en hop. Oké, de leeftijd op de doos was dus niet helemaal correct? Is dit dan meer iets voor kleuters?
Ja, kleuters met een voorsprong of interesse in dit soort speelgoed, gaan er zeker vlot mee aan de slag.

Ontdekking

Maar wat deed dat rode ding nog in de doos? Ik dacht echt dat het een soort staander was of zo. Ik ging dan toch maar eens op de doos kijken. En daar kwam de Rami Code ontdekking. Hahaha. Met het rode klepje dek je het speelveld van je spel af. Dan zie je niet meer wat de schuifjes doen! Je moet dan echt gaan nadenken wat die nul en die één betekenen en waar ze jouw gekleurde balletjes naartoe sturen.  Oké! Dat maakt het een stuk interessanter!

Rami code

Wat vonden de kinderen ervan?

De niet afgedekte versie was hier in huis al echt te gemakkelijk naar mijn gevoel, maar toch vonden ze het leuk. Het heeft wel geholpen om het principe door te krijgen van hoe die nullen en eentjes aan de zijkant van het speelbord invloed hebben op waar het balletjes terecht komt.
Ik zou dus sowieso aanraden om wel met de niet afgedekte versie van Rami Code te beginnen.

Het afdekken van het Rami Code speelveld met het rode afdekklepje, maakt het echt een stuk moeilijker. De kinderen moeten in hun hoofd de weg voor zich zien die het balletje zal afleggen.

Wat kan je met Rami Code nog spelen?

De spelregels van rami code geven aan dat kinderen vanaf 4 jaar de weg met hun vinger kunnen volgen en de balletjes in het juiste kleurvak kunnen krijgen.
Vanaf zeven jaar zouden ze de weg moeten ‘onthouden’ met het afdekscherm.
Je kan met Rami code ook het binaire telsysteem aanleren.

Je ziet heel wat leerrijke dingen in dat spel!

Rami Code aankopen

Rami Code is te koop bij verschillende online winkels.

Andere ideetjes om te leren coderen zonder computer:

Algoracing

Een gezelschapsspel om het begin van algoritmes aan te leren. Ook heel leuk om te doen!

Pixel tekeningen om te leren coderen

Het is niet tellen en kleuren! Het is echt uitzoeken waar welk vakje in welke kleur hoort te staan! Niet eenvoudig!
Deze gratis printables kan je hier vinden. 

 

Leren coderen met rami-code

 

One Reply to “Leren coderen met Rami Code – uitgetest”

  1. Dicht bij mijn hart. Er is voor mij geen minimum leeftijd om te leren coden. Als kinderen maar een beetje kunnen tellen. Tellen, niet eens rekenen (want dat komt vanzelf). Zelf leerde ik Qbasic in de vroege 90’s en gaf dat door aan mijn oppaskids, die toen 6 en 9 waren. De oudste doet nu ook iets met programmeren, geloof ik.
    Programmeren is gewoon echt niet zo moelijk als mensen je willen doen geloven. Alleen … als je wat dieper wilt gaan, dan moet je wel wat meer in huis hebben. Maar het is echt niet zo moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.