Waarom lego en ander constructiespeelgoed zo goed in de markt blijft liggen is natuurlijk geen rocket science. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten of ze kunnen zelfstandig aan de slag om stappenplannetjes te volgen. Ze leren gaandeweg heel wat over de opbouw van constructies en wat er voor stevigheid zorgt en wat helemaal niet werkt bij het bouwen.

Het ene kind bouwt een stappenplannetje helemaal na en laat dan het bouwwerk zo staan. Een ander zal meteen aan de slag gaan en aanpassingen doen aan het basisconcept dat op de doos staat.

Om kinderen uit te dagen toch hun fantasie de vrije loop te laten, kan het een idee zijn om een bak met vooral basisblokjes te voorzien met een aantal opdrachtkaartjes die wat structuur geven, maar ook voldoende vrijheid.

Bouwuitdagingen – de basisreeks.

bouwuitdagingen

Verrijken van de bouwhoek van de kleuterklas.

Voor kleuters die nog niet kunnen lezen, kan je ook opdrachtenkaartjes voorzien met prentjes erop.
Leg hen goed uit dat het prentje op de opdrachtkaart niet moet worden nagebouwd, maar dat het gewoon wil zeggen ‘bouw een schip’ of ‘bouw een auto’. Hoe dat schip of die auto er dan uit moet zien, mogen zij helemaal zelf bepalen.

Bouwopdrachten met extra voorwaarden.

Voor de oudere kinderen, die ook al heel wat bouwervaring hebben, kan het leuk zijn om extra voorwaarden te koppelen aan hun opdracht. Als e een raket bouwen, moeten daar bijvoorbeeld drie ramen inzitten en moeten er onderdelen los kunnen worden gekoppeld zonder dat het ding helemaal uit elkaar valt.

bouwuitdagingen

Hoe ga je aan de slag met bouwuitdagingen?

  • druk de kaartjes af, knip ze daarna uit en lamineer ze tenslotte voor langer plezier.
  • zet een doos met basis blokjes klaar, maar zorg ook voor een aantal wieltjes en dergelijk voor het bewegende ding te kunnen maken.
  • zorg ook voor een paar grondplaten.
  • bespreek hoe ze aan de slag kunnen gaan. Bouw je bijvoorbeeld op een plaat en kijk je vanboven af, zoals bij een tekening? Of wil je echt dat het ding kan rechtstaan?
  • verdeel de kaartjes over de kindjes die mee willen doen.
  • laat hen dan gaan bouwen.
  • na het bouwen is het leuk om aan elkaar te tonen welke challenges ze hebben gedaan!

Hulp vragen bij de het bouwen

Zorg ervoor dat de kinderen hulp kunnen vragen bij het bouwen. Blijf dus beschikbaar voor hen. Een puntje op de letter i bouwen kan bijvoorbeeld een hele uitdaging zijn als je de letter als een 3D ding bent gaan zien. Je kan bijvoorbeeld tips geven over aanzichten en hen zo aanleren dat er verschillende manieren zijn om de opdracht te benaderen. Ga je “schilderen” op een plaat of ga je 3D bouwen? Zorg dat frustratiemomenten kunnen worden opgevangen.

Gratis samples van de opdrachtenkaartjes

Koop jouw volledige pakket bouwuitdagingen

Dit pakket bestaat uit 90 opdrachten kaartjes:

  • 18 kleuterkaartjes met enkel een prentje erop
  • 30 basiskaartjes
  • 18 zomerreeks kaartjes
  • 12 kerstreeks kaartjes
  • 12 kaartjes met extra voorwaarden bij de uitdaging

Heel veel bouwplezier aan de kinderen!

One thought on “Bouwuitdagingen opdrachtenkaartjes.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.