Wat als de kleine zus even een irritant kreng is.

Wat als de kleine zus even een irritant kreng is.

Wow, dat is wel even een heftige omschrijving hè: een irritant kreng. Maar zo was het wel in de beleving van haar grote broer en zus. De kleine zus is net vier geworden en ze gaat door een fase die zowel voor haar, voor haar broer en zus en voor ons niet zo gemakkelijk is. 

De kleine zus vroeger

Als er een gemakkelijk kind was, dan was het de kleine zus hier in huis. Alles was goed voor haar. Waar broer en zus mee wilden spelen, daar speelde ze ook mee. Als er een TV-programma moest worden gekozen, dan keek ze mee met de andere twee. Het was allemaal oké voor haar. 

Ik hoef niet alles hetzelfde te doen… 

En toen ontdekte ze, dat ze niet alles hetzelfde hoeft te doen! Ze mocht iets anders kiezen dan de andere twee op restaurant, want ze eet gewoon liever spaghetti dan Pizza. 
In de klerenwinkel stelde ik haar ook iets anders voor. Enerzijds omdat ik niet vind dat ze altijd moeten twinnen en anderzijds omdat ze totaal een ander model heeft dan de zus en dus met andere modelletjes mooier staat. En langzaamaan kwam het besef dat ze ook andere dingen mag kiezen en doen. Ze is een ander kindje dan haar broer en zus. Ze heeft een eigen menig en een eigen willetje en dat mag en moet zelfs!

De irritante kleine zus

En daar kwam de kleine zus die irritant deed boven. Ze wilde Peppa Pig kijken en niet naar Lego Star Wars. Ze wilde met de Play mobile spelen en niet met Barbie. 
Ze wilde op HAAR kamer spelen en ze wilde de mama zijn, niet het kindje,…

Mama en papa testen

Tegelijkertijd begon ze ons te testen. ‘Ik wil mijn tanden niet poetsen.’
‘Nee, ik wil mijn laarsjes, niet mijn sandalen!’.

Ze vroeg aan tafel altijd bij om het dan na één hap niet meer op te kunnen.

Ze was ons echt aan het testen. Niet gemakkelijk en dus werden mama of papa ook wel eens boos. 

Haar zus wilde een tijdje geleden ook niet meer gaan slapen, maar dat was dan weer totaal iets anders! 

Verbod voor de irritante kleine zus

En toen kwam ik boven en hing er aan de slaapkamerdeur van de grote broer een verbodsbord voor kindjes van 4. Een rode cirkel, een vier erop en een rode streep erdoor. 

Ik sprak hem erop aan. 
“Kleine zus doet zo vervelend, mama! Ze is echt mijn vriendin niet meer!”
“Nee, maar ze is wel nog steeds je zusje!”
“Ik wil haar niet op mijn kamer!”
“Jij doet soms ook wel eens vervelend, zal ik dan ook een bordje op de deur hangen van het huis? – verboden voor jongens van 7 – “
“Dit is wel MIJN kamer eh!
“Ja, en dit is MIJN huis! Ik begrijp het wel jongen. Ze doet soms heel vervelend. Maar ze is je zusje en ze moet nog veel leren. Mensen doen dingen fout, maar ze verdienen wel nieuwe kansen!”

Toen kwam eruit dat de andere zus ook een bordje had gemaakt, maar aan haar deur hing niets. Dus ook haar sprak ik erover aan. Grote schuldige ogen keken me aan. “Ik heb het niet opgehangen, mama!”
Ze had dus wel gevoeld dat het niet zo een positief gebaar was ten opzichte van haar zusje. 

kleine zus

Kleine zusjes kunnen niet lezen

Al bij al was het een storm in een glas water. De kleinste zus had het niet gezien en ze kan ook niet lezen… !
En ja, ik begrijp dat hij het beu was, ik ben haar gedrag ook een paar keer grondig beu geweest. Ik heb ook met het handen in het haar gestaan,  niet wetende hoe ik het nu nog moest aanpakken als ze daar begon te gillen… 

Ze heeft nog steeds haar momenten, maar ze heeft toch ook door dat tandjes poetsen niet ter discussie staat. (Heel verhaal over gaatjes, heel veel pijn en zo schijnt toch zijn werk te doen!) 
Het is zo een lieve meid, maar de ontdekking dat ze gewoon zichzelf mag zijn blijkt toch echt wel even een aanpassing! 

Take care en tot snel

Liefs Ilse 

8 Replies to “Wat als de kleine zus even een irritant kreng is.”

  1. Hier precies ook van dat. Mijn oudste (4) is altijd braaf geweest,soms wat te braaf. Mijn jongste (2) is een deugniet. Mijn oudste leert nu ook precies dat hij mama en papa kan testen 😏.

  2. Ergens is het toch wel mooi hè. Dat besef dat je een eigen individu bent. En natuurlijk weet je ook dat dat goed is, want je hebt liever iemand die een mening vormt dan meeloopt. Daar heb je later veel meer aan. En tot die tijd ben je dan een soort test publiek die het vaak moet verduren 🙂 En dat is natuurlijk niet altijd leuk voor de grote broer en zus. Maar ach, het is een fase en over een tijd gaat de oudste puberen en dan gebeurt het weer andersom. Never a dull moment with kids 🙂
    Sheila onlangs geplaatst…Irrland, het leukste en goedkoopste familie pretparkMy Profile

  3. Heerlijk stuk!! En ik denk dat iedere ouder met meerdere kinderen het allemaal wel zal herkennen, zo ik dus ook! Alleen zijn mijn kinderen al volwassen en zelfs 1 kind wordt bijna zelf moeder, maar vele fases uit hun leven staat nog heel goed op mijn netvlies hoor! Het zijn inderdaad “irritante” fases, maar aan de andere kant wil ieder kind zo z’n plekje veroveren op deze wereld. Ieder kind is uniek en ieder kind zal zijn stappen zetten op zijn/haar manier….tja en dat kan soms ook heel irritant zijn voor een ander, maar die zal dan ook zijn/haar stappen moeten gaat zetten. Tja, en zo worden er in iedere fase stappen gezet naar het volwassen zijn….grote en kleine stappen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.