En, kan je jouw gewicht behouden?

En, kan je jouw gewicht behouden?

Ik zie het wel, dat mensen rondom me het zien. Vorig jaar verloor ik 18 kilo. Wat was ik trots op mezelf, dat mocht ook, want potverdorie wat had ik er hard voor gewerkt. 
Nu, meer dan een jaar later moet ik toegeven dat het gewicht behouden mislukt is. Totaal mislukt!  Het gaat al maanden aan een stuk de verkeerde kant op en ik krijg mezelf niet terug op de rails!

Gewicht behouden mislukt! Hoe komt dat dan? 

Wel, ik ben een echte emotionele eter. Als mijn leven in balans is, dan lukt het me aardig goed om ook mijn eetpatroon onder controle te houden. Als het evenwicht echter verloren gaat, is het gezond eten mijn zwakke plek. Daar komt dan de chocolade en de chips, het te veel eten en het plannen van gezonde maaltijden schiet er helemaal bij in… 
Als ik te veel aan mijn hoofd heb, terwijl ik al de ‘normale’ ballen in de lucht probeer te houden, dan ‘knak’ ik als het ware en dan krijg ik mezelf niet meer gemotiveerd! En als dan die weegschaal de verkeerde kant op gaat, dan geef ik het helemaal op! 
Heel vreemd, want ik heb een sterk karakter op zoveel gebieden, maar op dat vlak lukt het me dus vaak niet op stress momenten.

Wat was er dan uit balans?

Onze ongelukkige zoon.

Het begon in november met onze zoon die ongelukkig was in de klas. Dat vrat aan me (niet letterlijk, was dat maar waar!). Het uiteindelijk veranderen van school, de aanpassingsproblemen van zijn zusje,… 
Het blijven zoeken naar wat voor hem wel werkt en de problemen die zijn situatie met zich mee brengt in de opvoeding… 

Mijn man zijn werk

Ik zag ook dat mijn man steeds ongelukkiger werd op zijn werk. De twijfel of hij daarmee door wilde gaan en dan uiteindelijk de beslissing om zelfstandig te beginnen… Iedereen zei dat het zo moedig was van mij! Maar eigenlijk ben ik gewoon een bang wezeltje. Mijn man verdiende héél goed zijn brood. We vallen serieus terug op vlak van inkomen. En ja, er zijn goede vooruitzichten, maar we zullen toch een paar maanden moeten overbruggen met heel wat minder!

Blog opgeven

Daarbij had ik net op school gemeld dat ik 60 procent wilde werken omdat ik mijn blog verder wilde uitwerken. Maar ik schoot echt in paniek toen mijn man ontslag nam en wilde terug full time gaan lesgeven om te zorgen dat er brood op de plank kwam. Maar ik wilde mijn blog ook niet opgeven en full time werken en bloggen dat lukt me echt niet! Er zijn maar 24 uur op een dag. 
Na nachten niet slapen en twijfelen (en emo-eten) heb ik dan toch besloten om te springen!

Politiek

Sommigen weten het misschien: Ik zetel in de gemeenteraad van mijn dorp. Dit jaar komen de verkiezingen er weer aan in oktober.  Ook dat bracht onvoorzien enorm veel stress met zich mee. Wat ik van plan was en wat er effectief is gebeurd is totaal anders uitgedraaid. Ik vertel er op mijn blog nooit iets over, want politiek hoort daar niet thuis. Maar dit was echt één van de factoren die het evenwicht enorm heeft verstoord het voorbije jaar.

Mijn papa

Mijn papa voelde zich al een tijdje niet goed. Hij wordt 80 in september. Ik ging met hem naar het ziekenhuis en naar de specialisten. En op zich viel dat allemaal wel mee, maar toch… het besef groeit dat hij 80 wordt en dat hij er niet altijd zal zijn. Ook dat heeft me stiekem veel energie gekost.

Terug bodystyling?

Bodystyling werkte voor mij en dat zou ik héél graag terug gaan doen. De controle elke keer, het aangenaam bewegen en de fijne coaches…
Maar bodystyling kost geld en dat geld kan/wil ik er nu even niet aan geven. (Weet je wel, véél minder inkomen!).
Dus helaas zal het dat niet worden!

Mindshift

De balans is er ook nog steeds niet! Maar nu, zo vlak na onze vakantie in Denemarken voel ik wel dat ik terug rustiger ben. 
Mijn man en ik hebben goed kunnen babbelen over de toekomst van de zaak. Hoe hij het ziet, hoe ik het zie en wat er allemaal op ons af gaat komen. 

Vorige keer heb ik het natuurlijk ook wel ZELF moeten doen, dat afvallen. Want hoe hard je coach je ook motiveert, je moet zelf de juiste keuzes maken.
Daarom dat ik het vanaf vandaag terug probeer! Niet morgen, vandaag! Ik ben al begonnen met water te drinken en voor een gezond ontbijt te kiezen. 
Ik heb geen idee of het me ook in mijn ‘uppie’ zal lukken. Maar ik ga het in ieder geval terug proberen.

Vraag me dus liefst niet of het me lukt mijn gewicht te behouden, als je me bekijkt, ga je duidelijk zien dat het niet het geval is.
Geen idee of ik ooit van die eeuwige jojo af kan geraken. Maar we gaan in ieder geval weer kiezen voor gezond eten en meer bewegen! Duimen jullie mee? 

Take care en tot snel

liefs Ilse

11 Replies to “En, kan je jouw gewicht behouden?”

 1. Je hebt ontzettend veel voor je kiezen gekregen het afgelopen jaar. Ik bewonder hoe sterk jij bent en zelfs met al die opstakles het voorbije overeind bent bijven staan. Als je weer wat meer rust in je hoofd krijgt, zal de rest ook wel weer komen. Niet te druk over maken, dat werkt alleen maar averechts. Ik moet ook meer gaan bewegen, dat schiet er nog steeds bij in bij mij. Misschien samen sporten (maar niet hardlopen, dat kan ik niet) 😉

 2. Ik zeg al maanden dat ik wil afvallen, maar ik ben net als jij een emo-eter.. Elke reden is wel goed om ‘ongezond’ te gaan eten. Vooral frisdrank drinken doet er bij mij veel aan toe. Op het werk lukt het mij om mijn flesjes water die ik steeds opvul, leeg te drinken. Maar eigenlijk is dat nog steeds te weinig water dat ik drink per dag. En wanneer ik mij mentaal en/of fysiek niet goed voel dan vlieg ik in de Coca-Cola ^^
  Evelyne onlangs geplaatst…Eten en drinken: Risotto met rode bietjes, tijm en geitenkaasMy Profile

 3. Het is een lange termijnplan, gewicht behouden. Het is niet ‘klaar’ als je de kilo’s kwijt bent. Je moet er natuurlijk niet te zwaar aan tillen, want het is voor heel veel mensen moeilijk om die levensstijl-verandering permanent te behouden. Maar het kan wel. Het lukt sommige mensen wel. Waarom zou het jou niet lukken?
  Ik denk dat je goed begonnen bent met opnieuw kiezen voor een gezond ontbijt en geen suikerhoudende drank erbij. Misschien dat het werkt om elke maaltijd opnieuw die keuze te maken. En dan ook echt te kiezen! Ja, je mag best wel eens een donut bij de koffie! Maar niet twee op een dag, of elke dag van de week, of zelfs alleen in het weekend dan. Als je steeds meer richt op het gezond eten (eiwitrijk, vezelrijk, zo suikerloos mogelijk, lekker verser of rauwe groenten) dan heb je echt steeds minder behoefte aan suiker.
  Het is toch een heel klein beetje als roken 🙂 Moeilijk! Maar het kan.
  Hey, en een patatje mag af en toe ook best. Neem er dan een visje bij, voor de eiwitten. Vult lekker, is gezond. En vooral: het is JOUW keuze.

  1. Het lukt ondertussen al een paar dagen vrij goed. Buiten de Pizza die ik op zondag kreeg bij mijn schoonouders toen ik eigenlijk een volwaardig middagmaal had gehad.
   Maar dat zijn zo van die dingen die dan gebeuren en die ik dan ook gewoon toelaat!
   Het moet ook leefbaar zijn hè!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.