Hubelino spellen

We zijn al een tijdje, waarschijnlijk met velen, echt fan van Hubelino! Het begon allemaal met de knikkerbaan blokken die perfect compatibel waren met ander bouwspeelgoed en er volgde snel ook de Hubelino Pi Knikkerbaan voor de iets grotere kinderen! Zalig materiaal is het, waar heerlijk creatief mee gewerkt kan worden! Toen we dus hoorden dat er ook educatieve spelletjes op kleuterniveau op de markt zouden komen, wilden we deze wat graag eens van wat dichter bekijken! We hebben de Hubelino educatieve spellen voor jullie uitgetest:

Hubelino educatieve spellen:

Hubelino Sudoku

Het spel Hubelino Sudoku is opgesteld met de grotere Hubelino blokken die vier verschillende kleuren aan de bovenzijde hebben. De kleuters gaan dus een sudoku maken met vier verschillende kleuren blokjes. In het opgave boekje staan verschillende puzzels in een aantal oplopende niveaus. Er is één grondplaat te beschikking en 32 blokken die vastklikken op die grondplaat.

Hubelino sudoku voor kleuters
Instructie

De kleuter krijgt de opdracht in het boekje voor zich en moet dan de Sudoku oplossen door de juiste kleur blokjes op de juiste plek op de grondplaat van de Hubelino sudoku te plaatsen.  Het is natuurlijk erg belangrijk dat het kind het concept van de sudoku krijgt uitgelegd: Je moet zo puzzelen dat er op elke rij en in elke kolom en in elk vierkant maar 1 blokje van eenzelfde kleur tegen komt. Het kan nodig zijn om even een puzzel samen te doen en ook eens een ‘fout’ blokje te plaatsen en te vragen waarom het fout is en waar het blokje dan zou moeten. Als ze er eenmaal mee vertrokken zijn, kunnen ze dit netjes zelfstandig afwerken.

Hubelino sudoku
Inzetten voor executieve functies.

Voor het kind aan het spel kan beginnen kan je ook een moment inbouwen om de organisatie (executieve functie) even in te oefenen. Hoe organiseer je jezelf het best zodat het puzzelen het handigst gaat? Waar leg of zet je heb boekje zodat je de opgave goed ziet? Is het handig als de kleurblokken ondersteboven liggen? Wat kan je doen op voorhand? Als je klaar bent, hoe weet je dan of je puzzel juist is opgelost? Wil je zelf gaan controleren of roep je liever mama (of juf)?

Onze mening

De hubelino sudoku werd meteen goed gebruikt hier in huis. De leeftijd staat op 4 jaar en ouder en dat klopt wel. Al denk ik dat dit spel ook heel mooi is om als differentiatie in te zetten voor sterke kleutertjes of om te gebruiken in een kleuter plusgroep voor jongere kinderen. Net zoals het andere speelgoed van Hubelino is de kwaliteit ook zeer degelijk.

Hubelino Tangram

Tangram spelen zijn al super oud en afkomstig uit Azië. Met Hubelino Tangram trekken we het leuke puzzel concept mee de 21ste eeuw in! Het spel bestaat uit een grondplaat en 35 blokken met verschillende vormen op de bovenzijde waarmee gepuzzeld dan worden. Er zit een boekje bij met opgaven, die ook weer van makkelijk naar moeilijk oplopen naar het einde van het boekje toe. De oplossingen staan ook achteraan in het opgavenboekje.

hubelino tangram
Instructie

De instructie loopt zowat op dezelfde manier als de Hubelino Sudoku. Het kind krijgt een opgave voor zich uit het boekje en moet proberen om met de juiste blokjes de puzzel te vormen. Het kan nodig zijn om even met een latje aan te duiden hoe het juist in elkaar zit voor kinderen met iets minder ruimtelijk inzicht.

Inzetten voor executieve functies

Net zoals bij Hubelino Sudoku kan hier het organisatie onderdeeltje van executieve functies worden versterkt door het spel te spelen: Waar leg je de opgaven? Hoe leg je de blokjes? Wat als je klaar bent?

Inzetten voor lateralisatie

Het mooie aan tangrammen is dat ze mooi symmetrie en spiegeling aan kinderen voorschotelen. En laat nu dat net heel belangrijk zijn bij het lateraliseren! Kinderen die dus problemen hebben met het overkruisen van de middellijn, die db en pq en links/rechts wisselen kunnen onbewust de nodige verbindingen leggen tussen de hersenhelften.

Onze mening

Hubelino tangram is geschikt voor iets oudere kinderen staat op de doos (vanaf 6), maar ook hier zien we zeker inzetbaarheid bij kleuters met voorsprong of voor de kleuter plusgroep. Het spel is zeker moeilijker dan de Hubelino Sudoku. Hier vinden we het ook tof bij dat je gewoon zelf dingen kan gaan verzinnen met de blokjes, zonder met het boekje te werken. Het is makkelijker om met dit spel ook zelf creatief aan de slag te gaan als kind.

Hubelino Hide ’n sheep

Dit denkspel van Hubelino kan vergeleken worden met zeeslag, maar dan op kleuterniveau en met schaapjes. Met twee identieke spelborden gaan twee kinderen de strijd aan om de schapen van de andere speler te lokaliseren in de weide. Elk kindje plaatst dus zijn schapen op de wei (de bouwplaat) en gaat dan op zoek naar de schapen van de andere speler.

Hide and sheep
Instructie

Het is erg belangrijk dat de spelers het speelveld goed door hebben en hoe ze best tellen. Tellen gaat tot 3 of tot 5 dus dat valt reuze mee. Het is ook wel goed dat kinderen niet mogen vergeten om de vakjes die ze gevraagd hebben te markeren met hun groene blokjes. Het is dus wel even de aandacht erbij houden!

Inzetten voor executieve functies

Emotie-regulatie is uiteraard één van de executieve functies die hier goed wordt geoefend. Ook het plannen zit er wel wat in.

Onze mening

Dit is echt super tof om met kleine kinderen te doen. Er zit logisch denken in en je hebt een strategie nodig! Top!

Hubelino Hide 'n sheep
Hubelino regenboogdomino

Ja, gewone domino met blokjes, maar toch ook weer niet. Want in de moeilijkere spelregels is het de bedoeling dat kinderen vier op een rij bouwen. Dat is dus wel een uitdaging!

Regenboogdomino
Instructie

Er zijn verschillende sets met regels, dus het is wel héél belangrijk dat je goed en duidelijk afspraken maakt welke regels je gaat hanteren. Het is op zich simpel als je gewoon de domino speelt, maar de diagonale vier op een rij is wat anders!

Onze mening

Ook deze was super tof om te doen, zeker met de moeilijke spelregels!

Hubelino educatieve spellen – onze mening

Deze spellen zijn top! Ze zijn van degelijke kwaliteit en hebben een grote educatieve waarde. In de klas zijn ze breed inzetbaar.
De spelletjes zijn niet goedkoop. Maar het is wél degelijk en als je netjes alle stukjes hebt, zeker nog een mooie om tweedehands te verkopen of cadeau te doen aan de kleuterklasjes van de school waar je kinderen naartoe gaan.

Hubelino educatieve spellen

Hubelino educatieve spellen – Pinnen voor later

hubelino educatieve spellen

Kende jij ze al? Heb jij er ook thuis? Laat het ons zeker weten!

Meer spellen:

Verrijking voor kleuters in boekvorm:

One thought on “Hubelino educatieve spellen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.