Gedroogde bladeren als basis voor collage of tekening

Gedroogde bladeren als basis voor collage of tekening

De zomer loopt op zijn einde, de blaadjes beginnen mooie kleuren te krijgen. Tijd om ze tussen de pers te steken en te drogen. Je heb tegenwoordig echt hele mooie droog persen speciaal voor kinderen. Wij deden dat vroeger met de telefoonboek! Je kan bijvoorbeeld een dierencollage met bladeren maken of  er tegen gaan tekenen. In ieder geval nodigen ze uit tot creativiteit.

Bladeren verzamelen om te drogen

Ga er gezellig op uit en zoek samen met de kinderen de mooiste bladeren. Laat hen vertellen over de vormen en de kleuren en de bladranden.
Leg dan de bladeren tussen keukenpapier tussen een bloemenpers. Een paar zware boeken met keukenpapier werken even goed, maar onze kinderen vonden het ook super om ze zelf tussen de pers te leggen en dan aan te draaien!  Laat de bladeren goed drogen! Ik vind toch wel dat een week of twee een minimum is. Je kan tussendoor altijd even checken. Het hangt natuurlijk ook af van hoe dik en hoe nat de bladeren zijn voor je ze tussen de pers legt om te drogen!

Haal ze voorzichtig uit de pers of van onder de zware boeken vandaan na een paar weken! Ze kunnen door het droge broos geworden zijn! Echt wel even met zachte hand behandelen dus!

Collage van gedroogde bladeren

Als er veel verschillende vormen zijn van blaadjes, kan je er ook echt héél veel nieuwe vormen mee maken. Vlakken combineren tot een nieuwe vorm! Het is gewoon puzzelen, maar dan zonder dat je een voorbeeldje hebt.
Laat alle blaadjes op de tafel leggen en laat de kinderen puzzelen!

Dit zijn een paar ‘oude’ resultaten van leerlingen van jaren gelede die ik nog op foto had. Het hondje en de pauw zijn toch super schattig?

Wat maken jouw kinderen ervan?!

Cartoons tekenen rond gedroogde bladeren

Wat ook kan is dat je de kinderen laat bedenken wat het blaadje voor onderdeel van iets anders zou kunnen zijn. Zijn het misschien oren? Is het een schild. Dieren lenen zich er erg goed voor, maar het hoeft zeker niet binnen dat thema te blijven. Laat hen creatieve dingen bedenken…

Ik maakte een konijn, een hondje en een schildpad.

De zoon een mannetje en de oudste dochter vlinders en zo.
De jongste begon héél hard te wenen: ‘Ik kan zoiets niet maken!’ Dus hebben we samen gewerkt!

 

Creatief met gedroogde bladeren pinnen voor later?

gedroogde bladeren knutselen

Lees ook: dieren zoals Piet Mondriaan

Lees ook: creatief met tangram puzzels uit papier. 

 

Linkparty Crea-cross thema herfst

Zoals elke week kunnen jullie ook onderaan de leukste herfst projecten toevoegen via de blauwe knop!

Mijn collega’s Melanie en Natascha hebben ook weer hun uiterste best gedaan. Heb je een zeemeermin fan in huis? Bekijk dan het zeemeermin dekentje eens!

Ben je graag met waterverf bezig, ga dan ook eens kijken naar de herfstkrans van waterverf.

Take care en tot snel

Liefs Ilse

[inlinkz_linkup id=797057 mode=1]

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.