Curieuze neuzen project – wij zijn een meetpunt!

Curieuze neuzen project – wij zijn een meetpunt!

Gisteren zijn wij curieuze neuzen geworden! Samen met 20 000 andere meetpunten in Vlaanderen doen wij mee aan het groots Citizen Science project in Vlaanderen. Dit project is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse milieumaatschappij en de krant de Standaard en wordt ondersteund door Vito, KU leuven en Kariboo.  Wat dat project juist inhoudt ga ik jullie vandaag vertellen.

curieuze neuzen

Luchtkwaliteit

Een maand lang zal de luchtkwaliteit op de 20 000 meetpunten in Vlaanderen gemeten worden door 40 000 buisjes die op de eerste verdieping van de verschillende meetpunten zijn geïnstalleerd. De buisjes hebben een nummertje en daarmee kunnen de onderzoekers dan straks zien hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is bij de desbetreffende meetpunten.

Inschrijven voor curieuze neuzen

Een tijdje terug hadden we ingeschreven voor het curieuze neuzen project, maar kregen we te horen dat we niet waren geselecteerd. We wilden vooral ook voor onze zoon meedoen, want hij heeft een breed interessegebied en zeker als het op natuur en milieu aankomt wil hij alles weten. Ik was al blij dat we hem niet echt iets hadden verteld op voorhand.

Maar dan kregen we plots toch een bericht dat we mochten meedoen. We kregen een groot pakket toegestuurd met een curieuze neuzen bord en twee meetbuisjes. In het pakket zaten ook twee posters. Eén voor als de meting bezig is en één voor als de meting voorbij is. Ook foldertjes voor in de buurt rond te brengen zaten erbij. Zo weten de buren waarom er een plaatje aan je raam hangt dat lijkt op een verkoop-bord. 😉

Waar meten de curieuze neuzen?

Wij zijn één van de meetpunten, maar we zijn dus met 20 000.

Zie hier waar de curieuze neuzen zich bevinden in Vlaanderen. 

 

Benieuwd

We zijn heel benieuwd wat de resultaten zullen zijn. In september zouden de uitslagen bekend moeten zijn.
Wij wonen op de boerenbuiten, dus ik denk vrij positief over de luchtkwaliteit bij ons… maar wie weet vergis ik me vreselijk of zo?!

Als je dus in Vlaanderen woont en je ziet ergens zo’n blauw bordje aan de eerste verdieping hangen, dan is daar ook een meetpunt van de curieuze neuzen actie! Ik ben echt curieus naar de resultaten!

Take care en tot morgen

Liefs Ilse

4 Replies to “Curieuze neuzen project – wij zijn een meetpunt!”

  1. Maar hoe werkt dat dan met die buisjes? Hoe lang blijven ze hangen en wat bewaart hij? Vuil? Fijnstof? Daar ben ik erg curieus naar!! Want ik ben te laat in actie geschoten en vis naast het net… 🙄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.