Belasting zorgt voor stress – Hoe komt dat?

Belasting zorgt voor stress – Hoe komt dat?

belastingIk had al eens een ballonnetje opgelaten over de stress die de belasting me dit jaar bezorgt.  Voor de nieuwsgierigen wil ik dat nu even uit de doeken doen.

Onze situatie

Wij zijn getrouwd en hebben drie kinderen.  We hebben een hypotheek, inclusief een groene lening voor de zonnepanelen op ons dak.
Ik werk halftijds in het onderwijs, bewust, zodat ik meer thuis ben voor onze kinderen. Mijn man zijn situatie is net een beetje anders.
Hij werkt voor een Nederlands bedrijf, maar woont dus in België.  Daardoor valt hij onder de categorie grensarbeider.
Daarbij is hij ook nog zelfstandig IT consultant.  Daar heeft hij weinig tijd voor, want hij werkt al héél veel uren in de week (en in het weekend).  Maar als er mensen raad nodig hebben, kan hij op die manier wel een factuur uitschrijven, moest dat nodig zijn.  Mijn man heeft ook jaren avondles gegeven aan volwassenen in de graduaat opleiding. Daar zit hij momenteel in verlofstelsel, want door zijn vele reizen is het niet te doen om rond die lesuren te plannen.
Voor zijn hoofd job, in Nederland dus, moet hij ook erg veel naar het buitenland. Niet alleen binnen Europa, maar dus ook naar China en Canada.
Dit geeft voor de aangifte van onze belasting een leuke uitdaging voor boekhoudkundigen! 😉

Belasting aangifte invullen

Sinds een aantal jaren hebben wij dan ook een boekhouder, gespecialiseerd in grensarbeid, om onze aangifte van de belasting in te vullen.  Het is een pittig stukje om in te vullen.
Toch, onze boekhouder heeft er ongeveer een half uurtje voor nodig, normaal gezien…
Dit jaar duurde het langer, ik was op een gegeven moment zelfs ongerust en telefoneerde naar mijn man om te vragen of er iets was gebeurd.  Hij zat toen al meer dan anderhalf uur bij de boekhouder.  Die had er ondertussen een collega bijgeroepen.  Ze hadden namelijk ‘iets vreemds’ opgemerkt bij de documenten voor de aangifte.

De fout

Uiteindelijk, na heel wat telefoontjes, kwamen ze achter ‘de fout’.   Als mijn man voor het Nederlandse bedrijf in het buitenland werkt, dan moet daar in België belasting op worden betaald.  Helaas was er een foutje ingeslopen.  De uren die mijn man voor het Nederlandse bedrijf in het buitenland had gewerkt, waren in Nederland belast en in België niet.
Daardoor moest er dus een rechtzetting gebeuren.

Het bedrag

De boekhouder rekende uit hoeveel we in België zouden moeten bijbetalen.  Dat bleek ongeveer zoveel te zijn als de waarde van onze renovatie van de badkamer inclusief de op maat gemaakte doorgeefkast!  Ik trok even wit weg!  Zoveel geld!
Uiteraard zouden we dan van de Nederlandse belasting geld moeten terugkrijgen, want dat was daar verkeerdelijk betaald.
Na die berekening haalde ik opgelucht adem!  We zouden zelfs een beetje overhouden van dit ‘foutje’.

De vraag tot betaling in België

Ondertussen kwam de vraag tot betaling met het super hoge bedrag al in onze brievenbus.  Eind mei moet dat bedrag betaald zijn aan de Belgische belastingdienst.
Van Nederland hadden we echter nog niets gehoord!
Ik vroeg mijn man om even na te vragen hoe het nu zat met de terugbetaling van Nederland.

Burocratie

Ik was vol lof over de Nederlandse dienst van de belasting na het eerste telefoontje: “Ik geef mijn collega even twee dagen te tijd om u terug te telefoneren om een antwoord te formuleren op uw vraag, meneer!”
Wauw!  Dat is wat anders dan België – Dacht ik!
Helaas hebben we vijf keer moeten terugbellen en vier keer een afspraak gemaakt met diegenen die ons dossier zou beheren, maar het telefoontje kwam nooit!
Daar kwam de stress!  België staat al op onze deur te kloppen voor hun geld en Nederland negeert de boel.

Drie jaar

Nu zijn we er ondertussen achter dan Nederland drie jaar (!) krijgt om ons dossier af te handelen.  Met andere woorden zou het kunnen dat wij drie jaar gaan moeten wachten op ons geld, voor een fout die niet de onze was.
‘Je hoort dat zelf na te kijken en te weten!’, slingeren ze je toe.  Maar als een boekhouder, gespecialiseerd in grensarbeid er anderhalf uur over doet, samen met zijn collega, hoe hadden wij dat dan moeten weten?

Had ik het geweten…

Moesten we dit op voorhand hadden geweten, dan hadden we de renovatie van de badkamer uitgesteld, dan hadden we de voortuin niet aangelegd en geen atelier gemaakt boven.
De vakantie naar Kroatië hadden we misschien niet geboekt!
Nu is het dus even de buikriem strakker en opletten wat we doen.  En dat met een communiefeest voor de deur…
Nee, leuk is echt wel anders.

En volgend jaar is het nog erger!

Deze aangifte was van het jaar 2015.  De fout is ontdekt in 2017.  In 2016 is mijn man bijna een half jaar in China aan het werk geweest….
Voel je de bui al hangen?
Maar deze keer weten we ten minste wat er voor narigheid voor de deur staat!

Ik haat dit!

Ik ga niet belachelijk doen, mijn man verdiend goed zijn boterham met zijn uitdagende job.
Die maanden in het buitenland per jaar, die brengen heus wel wat op en die overuren ook.  Niemand is zo gek om dit ‘voor niets’ te doen.
Maar met alle opofferingen die wij als gezin maken en alle harde werk dat mijn man doet, gun ik hem (en mezelf) toch wat financiële rust.
We zouden ons geen zorgen moeten maken over geld.
En ik haat het!
We zijn een zoveelste nummertje… en we zullen drie jaar mogen wachten op ons geld.
Spijtig dat ze in België geen drie jaar kunnen wachten op hun geld… 😉

Relativeren

Ondertussen hebben we ‘de som’ ongeveer klaarstaan om te betalen op het einde van deze maand.
Over een paar jaar komt dan de terugbetaling en hebben we in één keer het geld terug. Ik moet het relativeren.
Mijn moeder zei ook al dat ik me niet druk moest maken, dat we er zo weer bovenop zullen zijn.
Maar het is gewoon niet leuk!

Volgen kan op FacebookTwitterInstagram –Pinterest –Youtube

Nog mensen met belasting stress?

10 Replies to “Belasting zorgt voor stress – Hoe komt dat?”

  1. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je op tilt slaat. Het is ook moeilijk om los te laten, want er zit onrechtvaardigheid in en dat vreet aan je.
    Wat een gedoe en wat een regels.

  2. Ik snap dat perfect, mijn man heeft in het verleden ook regelmatig als werknemer en als zelfstandige in het buitenland gewerkt. Blijkt dat de grote bedrijven ook niet alles juist aangeven, zelfs een deurwaarder aan de deur gehad… Gelukkig is hij ooit ook gesyndiceerd geweest. Het is uiteindelijk ook allemaal goed gekomen.

  3. Ik snap wel dat je hier veel stress van krijgt. Zeker als het om zulke grote bedragen gaat. Niemand zit hier toch op te wachten. Onvoorstelbaar dat ze bij de Belastingdienst zeggen dat je het zelf zou moeten weten. Niemand kiest ervoor om zoveel gedoe te krijgen.
    Sophie onlangs geplaatst…Rotterdam: Leuke dingen doen in meiMy Profile

  4. Ik zou hier ook zoveel stress van krijgen! Ik merk de laatste tijd steeds meer dat alle menselijkheid weggaat in deze maatschappij. Alsof mensen zich niet meer in andermans situatie kunnen inleven en alleen maar gebonden zijn aan regeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.