3 beginnersfouten als loper.

3 beginnersfouten als loper.

beginnersfouten als loper
When I run

Oef!  Mijn eerste week interval training zit er op, ik liep vorige maand mijn eerste tien kilometer en jawel, ook de weegschaal waar ik zo vreselijk boos op was, wil weer wat beter meewerken!
Ik start mijn vierde maand als (hard)loper en ik ben onderweg toch al een paar ‘foutjes’ tegengekomen die ik graag wil delen onder het motto: “Beter voorkomen, dan genezen!”
Hier komen meijn beginnersfouten als loper:

Het schildpad syndroom

Of hoe ik me voelde als ik op de piste weer voorbij werd gestoken door lopers die zeker dubbel zo hard liepen als ik.
En dan nog de manier waarop… alsof ze een wandeltochtje aan de zee aan het maken waren, terwijl ik daar zat te zwoegen op elke stap.
Mijn schildpad gevoel steekt af en toe nog wel de kop op, want ik word nog steeds voorbijgestoken door geweldige lopers!
Maar nu probeer ik tegen mezelf te zeggen: “Maakt helemaal niks uit, want jou doel is niet om een marathon te kunnen lopen!  Jij wilde meer bewegen en een betere conditie, daar werk je elke dag aan.  Je bent goed bezig.  Je wilde een uur kunnen lopen in september en dat kon je twee maand geleden al.  Je doet dit voor jezelf, enkel en alleen voor jezelf.”
En dat helpt me wel. Hoe traag ik ook ga, ik beweeg en dat is en blijft mijn doel!

 

Too much too soon!

Ik begon met lopen met hulp van de app ‘Run 3K’ en dat ging best wel vlot, in geen tijd liep ik traag, maar gestaag mijn drie kilometer aan één stuk.
Ik bouwde zelf op naar 5 kilometer en daarna ook zes.
Op een avond was ik aan mijn zes kilometer en het ging zo vlot dat ik dacht: “Ah, ik doe er nog ééntje bij”.  Ook kilometer zeven ging nog vlot.
Daar lonkte dan die eerste 10 kilometer… In mijn hoofd zat een stemmetje te roepen: “Komaan, je kan dit vast wel!  Doorzetten!”
En jawel, dat lukte ook effectief.  Ik liep mijn eerste 10 kilometer aan één stuk!  Wat was ik trots…. tot ik de dag erna uit mijn bed moest.
Oh jee – ik ben er vier dagen niet goed van geweest.
Nee, dit was te veel, te snel!
Uiteindelijk ging ik van 6 naar 10 in één keer, zonder opbouwen.  Misschien dat sommigen dat kunnen, wel ik kan het overduidelijk niet.
Mijn eerste 10K is tot nu toe dus mijn enige 10K en dat zal nog even zo blijven!

Ik kan het wel alleen

Begrijp me niet verkeerd, ik loop het liefst alleen.
Maar je weet totaal niet hoe je moet opbouwen, trainen als beginnend loper.
Die run 3K app gaf me een mooie houvast om te starten.  Maar toen ik dan overgeschakeld was op runkeeper en gewoon drie keer per week mijn rondjes op de piste ging lopen ging ik niet meer zo goed vooruit. Mijn tempo ging wel iets sneller, maar die vooruitgang was miniem.
Door te lezen en op te zoeken en met mensen te spreken, kwam ik erachter dat bijvoorbeeld interval training beter is om je tempo omhoog te krijgen en om meer gewicht te verliezen.
Ik heb dus nu een trainingsschema en mijn doel is nu om 5 kilometer binnen het half uur te lopen.   Misschien lukt me dan in september de tien kilometer wel in een uur.
In ieder geval zoek ik nu trainingen op met een specifiek doel en informeer ik me beter.
Vandaar deze week al de hele week interval trainingen… dat is wat anders dan wat rondjes ‘joggen’, kan ik je wel vertellen! 😉
Heb jij ook soms last van het schildpad syndroom als je gaat  hardlopen?
Wat was je grootste fout/valkuil? 

3 Replies to “3 beginnersfouten als loper.”

  1. Knap hoor. Wat een doorzettings vermogen! Ooit begonnen met hardlopen en ik wilde meteen teveel terwijl ik het echt moest opbouwen. Daardoor kreeg ik pijn in mijn voeten. Als ik het nog eens wil doen zorg ik voor goede schoenen en langzaam aan beginnen. Zo’n app lijkt mij daar wel handig voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.