2018 : Het rot-jaar mag vertrekken!

2018 : Het rot-jaar mag vertrekken!

Wist je dat het jaar 2018 voorspeld werd als het jaar van verandering? Een jaar geleden had ik waarschijnlijk gezegd: “Ja, ja!” en er het mijne van gedacht.” Want elk jaar brengt toch verandering?! Had ik een jaar geleden geweten wat ik nu wist, had ik in mijn bed willen blijven liggen tot vandaag, de voorlaatste dag van het jaar! Want dan zou het rot-jaar eindelijk voorbij zijn. 2018 was hier het jaar van verandering, zoveel is zeker! Ik neem je mee…

De test

In januari 2018 werd bij onze zoon eindelijk een IQ-test afgenomen. Hij was al maanden ongelukkig en wilde niet meer naar school. We hadden hem de voorbije jaren zien veranderen van een leergierige kleuter, die alles wilde weten, naar een kind dat het liefst gewoon TV keek en lego bouwde. Al de rest en zeker alles wat met school te maken had, kon heb geen bal schelen.
Uit die test bleek wat ik al jaren dacht. Hij was hoogbegaafd. En nee, dat is op zo’n moment dat je zevenjarige daar doodongelukkig zit te zijn echt geen zege.

De verandering van school

We gingen op zoek naar een andere school, niet een speciale school voor hoogbegaafden, maar wel een school die toch al met pluswerk bezig was. Gelukkig vonden we die school niet zo heel ver van de oude.
Ik wilde echter niet dat ik naar twee verschillende scholen moest rijden met mijn kinderen, dus de meisjes moesten ook van school veranderen. Bij de oudste dochter zijn daar liters tranen voor gevloeid. Ze wilde haar vriendinnen niet achter laten. Onze zoon miste zijn vrienden ook, maar hij begreep wel waarom de verandering nodig was. (Hij zegt trouwens nog altijd dat hij blij is dat hij van school is veranderd!)
Zo erg dat je als mama iets goed doet voor het ene kind, wat dan voor het andere precies een hel is. Gelukkig zijn kinderen wel veerkrachtig. Ze heeft nu nieuwe vriendinnen. Haar oude vriendinnetjes ziet ze nog en ze gaat er nog spelen. Het is nu oké met haar!
Ook het moment waarop we veranderden was super slecht gekozen. 1 februari 2018 : de dag van de telling voor de subsidies. Dat wilde zeggen dat we onze kinderen op de middag hebben opgehaald en dat ze in de namiddag niet meer terug mochten naar de oude school. Weinig tot geen voorbereiding dus. Maar ik wilde de nieuwe school wel de subsidies gunnen, zeker voor het zorgenkind dat we daar gingen afzetten.

De man die minder wilde reizen

Mijn man heeft de voorbije jaren heel veel in het buitenland gezeten. In Macau (China) vooral, maar ook in veel andere landen (Canada, Japan, Noorwegen, UK, Duitsland, …) Hij reisde echt super veel voor zijn werk. Hij was dat beu en het was oorspronkelijk ook niet zijn functie, maar hij was er zowat ingerold.
Hij gaf dus in 2018 op zijn werk aan dat hij minder wilde reizen. Ze gingen daar wel in mee. Helaas betekende minder reizen ook saaie projecten. En dat brak mijn man bijna. Ik kon hem niet meer motiveren om uit bed te komen. Hij zuchtte de hele tijd,… Neen, dat was het niet.

Mijn man nam ontslag

Van de één op de ander dag (zeg maar uur) besliste mijn echtgenoot dat hij niet meer wilde werken in dat bedrijf. Op zich was het iets wat al lang zat aan te komen, maar toch…
Hij nam ontslag en wilde in één keer zelfstandig beginnen. Allemaal leuk en aardig, maar mijn man verdiende goed zijn brood. Ons inkomen zakte met meer dan 4/5 in een paar maand tijd. En gelukkig hadden we wel wat spaarcenten, maar die zag ik heel snel verminderen.
Klanten zoeken, grote facturen (van bedrijven die we kenden) van meer dan 5000 euro werden niet betaald.
Ondertussen was ik de kostwinner geworden. Met mijn halftijds loontje en het kindergeld konden we net de vaste kosten dragen.
De broeksriem moest strakker. Op zich echt geen slechte zaak hoor, maar makkelijk is anders.

De politiek

Ik heb zes jaar als gemeenteraadslid gezeteld. 2018 was het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. En ik wist al wel dat ‘het politieke spel’ niet mijn ding was. Ik ben een mens die voor compromis wil gaan en buiten de politieke kleuren om wil denken.
In 2018 leerde ik op een harde manier hoe lelijk mensen kunnen doen en hoe egoïstisch ze kunnen zijn. Hoe mensen liegen, hoe de pers wordt gebruikt en welke invloed partijpolitiek heeft op de gewone man.
Ik werd er kotsmisselijk van! Ik verloor het laatste stukje naïviteit dat ik nog over had.

De belastingen

Zoals elk jaar hebben wij enorm gedoe met de belastingen, maar 2018 sloeg echt alles. Niemand weet precies hoe het in elkaar zit bij ons. Het is te ingewikkeld… En elk jaar is dat gedoe.
Dit jaar kregen we controle van het jaar 2015. De belastingcontroleur wilde niet geloven dat mijn man zoveel dagen gewerkt had. Zelfs al stond het op zijn loonbrief: dat kon niet! Niemand werkt zoveel. Tja, ik kan je zeggen dat hij echt wel zoveel gewerkt heeft. Dat we geen weekenden kenden en dat alle avonden op gingen aan werk… En dat hij, als hij in het buitenland zat alleen maar werkte, ook in het weekend – want wat moest hij daar anders doen dan werken?
We moesten bewijzen aandragen – van 2015 – Ik kreeg het Spaans benauwd. Dat klonk als een flink budget om bij te gaan betalen als we dat niet in orde kregen.
Ondertussen heeft mijn man zijn visum gekopieerd, de onderhoudspapieren van de auto, met meterstand, ingeleverd als bewijs… Het ziet er naar uit dat het in orde gaat komen. Er gaat wel een enorm prijskaartje aanhangen, maar ik zou gewoon willen dat we van het gezeur af zijn!

De verdiepingsopleiding hoogbegaafdheid

Omdat ik onze zoon beter wilde begrijpen, omdat ik het nut voor mijn job in zag, omdat ik oprecht dacht dat ik er anderen mee zou kunnen helpen, begon ik in de zomer van 2018 aan een opleiding over hoogbegaafdheid. Het liefst had ik daar ook de expert opleiding aan gekoppeld, maar dat was op dat moment niet mogelijk.
Terwijl ik daar zat gingen mijn ogen open. Het was ook emotioneel een zware opleiding. Want toen ik daar zat, besefte ik dat niet één, maar alle drie mijn kinderen kenmerken hadden van een hoogbegaafd kind. De jongste, daar dacht ik het al langer van. De middelste, een totaal ander type, had ik het niet gegeven… maar ergens begon er een waarschuwingslampje te branden… Ze zou toch ook niet….

Het eerste leerjaar

De oudste dochter ging naar het eerste leerjaar in september 2018. Ze vertrok super enthousiast. Twee weken later huilde ze hartverscheurend toen ze over school begon te vertellen. Ze had zelfs terug in haar bed geplast. (Ze is dag en nacht droog van haar 2 jaar, dus echt héél vreemd). Ik trok terug naar de school met: “Het zou kunnen dat ze, net als haar broer, hoogbegaafd is!”. Gelukkig neemt de school dit goed op en dagen ze haar nu al uit. Ze gaat terug graag naar school. Maar ze legt de lat super hoog voor zichzelf. Haar rapport blinkt. Maar toch… ze zit ’s avonds, als ze al moet slapen, nog te lezen. Want naar haar gevoel leest ze nog niet goed genoeg… Ze leest niet snel genoeg naar haar mening. Een kleine perfectionist. Ook daar zit een uitdaging.

De kleuter met de voorsprong

Ook bij het infoavond van de kleinste zat ik een beetje met een vreemd gevoel. Alles wat vierjarigen zouden moeten leren in de tweede kleuterklas, kan ze al… Ze is hyper gevoelig (ja, de déjà vu van de broer was daar). Ze kan soms huilen aan de ontbijttafel over iets wat vijf dagen geleden is voorgevallen in de klas.
Ook zij wilde opeens niet meer naar school…. Dat hebben we ook kunnen oplossen door de hoofdtelefoon ook voor haar mee te geven en vooral ook in de eetzaal te gebruiken. Ook zij zal moeten worden uitgedaagd.

De crash

19 november 2018 – ik zal de dag nooit vergeten. De dag dat ik bij de dokter zat en dacht dat ik vitamines zou voorgeschreven krijgen, maar naar huis ging met een totaal ander voorschrift. De dag dat ik helemaal plat ging en enkel nog maar kon huilen.
Heb dan maar eens drie hoogsensitieve kinderen in huis!
NIets ging nog: slapen en huilen – dat was alles wat ik de eerste zeven dagen heb gedaan.
En hoewel er veel is gebeurd het voorbije jaar, zat de knoop echt bij mijn job. Zo vreemd, want ik geef doodgraag les, ben gek op mijn vak, … Toch ben ik ergens onderweg in mijn kern als leerkracht geraakt.
Voorlopig heb ik echt geen idee of ik nog leerkracht kan zijn of wil zijn… Dat is nu ook even echt niet aan de orde.
Ik heb een stelsel opgenomen waarbij ik nu een half jaar thuis ben. Een stelsel waarbij ik alleen maar nadelen heb: geen loon, minder pensioen, een stop op de aangroei van anciënniteit. Maar nu de zaak van mijn man loopt, kan het om er even tussenuit te stappen. En dat ga ik ook doen.

En nog

De 18 kilo die ik kwijt was en waar ik zo hard voor had gewerkt zijn er allemaal terug aan.
Sommigen kunnen niet eten als ze stress hebben, ik doe niets anders.
Mijn papa werd 80 en dat begin je echt wel aan hem te merken. Hij heeft wat problemen met zijn evenwicht en viel al een paar keer. Maar er is niet bijzonders voor een man van 80 te vinden bij de onderzoeken… sleet…
Mijn meter stierf, na een heropflakkering van haar kanker, heel snel. Door omstandigheden was ik diegene die het slechte nieuws aan mijn mama moest vertellen.
Na drie jaar op automatische piloot ging mijn lichaam op de rem! Het riep kei-hard stop!
2018 werd het jaar van de verandering. En echt, wat ben ik blij dat het bijna voorbij is!
Toch geloof ik rotsvast dat alles gebeurt met een reden!
Dit alles moest zo zijn en ik, wij, zullen er sterker uitkomen.
2018 was ook het jaar dat mijn man meer thuis was voor familiemomenten, het jaar van de reis naar Parijs en Denemarken, het jaar van heel veel gezinsplezier en knuffels, van oprecht genieten van elkaar als gezin en daarvan de waarde herontdekken. Het was het jaar waarbij Link bij ons kwam wonen. Het was het jaar waarbij ik ontdekte wie de echte vrienden zijn en welke mensen er echt toe doen. 2018 was zoveel meer dan een rot-jaar!

Toch heb ik het er helemaal mee gehad!
Take care en tot snel
Liefs Ilse

11 Replies to “2018 : Het rot-jaar mag vertrekken!”

  1. Het komende jaar gaat op ZINVOL. We leten onze momenten zinvol in te vullen. Allrs gaat staan in teken van zinvol. Dus Ilse 🍀 voor 2019. We gaan ervoor gaan !! 🥰

  2. Ik begrijp je zo… Hopelijk krijgen jullie de komende maanden tijd en ruimte om alles wat nu in gang is gezet, uit te werken en in te vullen. Neem je tijd… Ik wens jullie een heel mooie jaarwisseling en een mooi, gezond 2019 toe ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.